Extreem vieze dingen die je liever niet wilt weten

 

Maar omdat ik de beroerdste niet ben, zet ik ze toch even voor je uiteen. Opgepast: als je ooit nog op je sokken naar de wc wil in het vliegtuig, zonder smeltvrees met het OV wil reizen, je tanden wil poetsen of nietsvermoedend een biertje wil drinken, dan adviseer ik je om nú te stoppen met lezen.

 

1. Op je tandenborstel kunnen tien miljoen (!) bacteriën zitten. Meestal is de boosdoener het doorspoelen van een wc in dezelfde ruimte. De bacteriën die zich normaal in ontlasting bevinden, blijven nog flink lang in de lucht zweven en kunnen tot zes meter verder aangetroffen worden. Op een tandenborstel bijvoorbeeld.

 

2. Moeten we het meteen even over de spetterwijdte van een toilet hebben. Met de klep open vliegen de ziektekiemen je om de oren, tot zo’n twee meter ver.

 

3. Tussen de lakens gaat het er in Nederland ook niet al te hygiënisch aan toe. Eén op de veertien Nederlanders wast het beddengoed maar één keer per half jaar of als het lichtjes begint te meuren. Dit. Kan. Niet. Waar. Zijn.

 

4. Op je bureau bevinden zich vierhonderd keer meer bacteriën dan op een wc-bril.

 

5. Trein of bus gepakt vanmorgen? Eén op de vier mensen in het OV heeft de befaamde poepbacterie aan de handen. Just so you know.

 

6. In je mond leven zevenhonderd verschillende beestjes. Ja. Beeeeeestjes.

 

7. Een mens slikt gemiddeld anderhalve kilo snot per dag in. *slik

 

8. Kakkerlakken kunnen een week overleven zonder hoofd. Dit past inderdaad perfect in de categorie ‘dit willen we eigenlijk niet weten’, ja.

 

9. Het schijnt dat kalfsvlees qua smaak en structuur niet te onderscheiden is van mensenvlees. Eet ze, hè?

 

10. Soms zit er vis in je bier, correctie: vislijm, die weer wordt gemaakt van visblazen. Proost.

 

 

11. Rode ogen na een duik in het zwembad? Heeft helemaal níets te maken met chloor, maar gewoon met het enorme urinegehalte in het water.

 

12. Oké, even een onsmakelijk nijlpaardenfeitje; de mannetjes proberen de vrouwtjes aan te trekken door hen te besproeien met uitwerpselen.

 

13. Misschien niet echt vies, maar toch voelt het wat onsmakelijk: een pak melk uit de supermarkt kan melk van meer dan duizend verschillende koeien bevatten.

 

14. Een roze koek kleurt vaak roze door het gebruik van geplette insecten, een type luizensoort uit Zuid-Amerika om precies te zijn. Jak.

 

15. Oh, en die druppels op de vloer van het toilet in een vliegtuig, da’s dus geen water.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans