Even het nieuws doornemen

 

Onze zoon heeft rechten gestudeerd. In zijn studententijd moest hij dus elk jaar een nieuwe set wetboeken aanschaffen (2,2 kilo per stuk).

 

 

 

Net als andere ouders vroegen wij hem weleens of dat nu echt nodig was, elk jaar een nieuw exemplaar. Natuurlijk, zei hij, de wet verandert elk jaar behoorlijk hoor.
Ik moest daaraan denken deze week, omdat ik zelf wel enkele suggesties heb van zaken die ik crimineel vind en waarvan ik dus vind dat die in het wetboek van stafrecht moeten worden opgenomen. Ik zal enkele voorbeelden geven.

 

Afgelopen zondag kwam een 27-jarige jongen om het leven door een noodlottig ongeval. Verschrikkelijk en een groot drama voor zijn vrienden en familie. Veel te jong overleden; hij stond aan het begin van zijn carrière en had nog een heel leven voor zich.

 

Wat twitterde Willem Engel, je weet wel die van de vergrotende trap eng-enger-Engel, dansleraar gespecialiseerd in faux pas? Dat hij het ‘natuurlijk niet zeker wist, maar zomaar overlijden op 27-jarige leeftijd, was hij soms…’ Hij suggereerde dat hij waarschijnlijk was overleden aan zijn coronavaccinatie. Dat gedrag hoort echt in het wetboek te staan, arresteren dus, geen goed gesprek als straf (is hij vanaf zijn geboorte immuun voor), maar een flinke tijd in eenzame opsluiting, met alleen water en brood, dat niet gebracht mag worden door ballerina’s.

 

Ander voorbeeld van deze week: Zou het niet een goed idee zijn om het wettelijk strafbaar te maken als je met trekkers dan wel hooibalen een snelweg blokkeert of, erger nog, mest over die snelweg uitstrooit als je die weer vrijmaakt, zodat het levensgevaarlijk wordt daar te rijden? Ik begrijp werkelijk niet dat dat gewoon mag.

 

Sommige trouwe lezers zullen nu waarschijnlijk met gefronste wenkbrauwen denken: Maar dat ís toch strafbaar? Nee, er zit een addertje onder het gras. Het is alleen strafbaar zonder trekker (dat is boers voor tractor), met trekker mag dat en nog veel meer. Je mag met zo’n trekker een gemeentehuis binnenvallen, je mag een politieauto, met agenten in doodsangst daarin, proberen omver te rijden, allemaal toegestaan.

 

Deze week vielen milieu-activisten een overheidsgebouw binnen, werden ogenblikkelijk gearresteerd en afgevoerd. Heel stom, ze waren gewoon lopend binnengekomen (dus zonder trekker) en hadden niets vernield daarbinnen. Ja, dan vraag je ook om een zware straf.

 

Ik betwijfel of het zin heeft met dergelijke nieuwe en tamelijk revolutionaire wetsvoorstellen nu bij Rutte aan te komen. Hij heeft het zo druk dat hij deze week opmerkte dat de stikstofcrisis veroorzaakt is door de ouders van het toeslagenschandaal. Nou zijn die ouders regelmatig terecht zo woedend dat er wel stoom uit hun oren komt, maar stikstof is toch niet gemeten.

 

Waar ik wel elke keer heel erg om moet lachen is de standaardreactie van de politie bij kritiek dat de boeren alles mogen: ‘De sfeer was erg gemoedelijk.’ Ik weet niet of de verpleegsters die geen examen konden doen dat ook vonden. Mijn broer, die de begrafenis van zijn beste vriend miste, klaagde na twee uur in de file tegen een agent over de wegafzetting. ‘Ach meneer, is dat nou zo erg, de sfeer is echt heel gemoedelijk, dat maakt toch een hoop goed. En binnenkort valt er vast wel weer een dooie, zeker als die boerenprotesten toenemen, dan heeft u zo weer een andere begrafenis.’

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.