Even het nieuws doornemen

 

Heb je in het nieuws van deze week meegekregen dat er in Oekraïne nog steeds een oorlog woedt?

 

 

 

Die strijd daar is namelijk wat weggevallen de afgelopen week. Ook in Rusland zelf is er, zoals je weet, weinig nieuws over. Je mag het nog steeds geen oorlog noemen en er vallen volgens de Russen zelf nauwelijks doden. Over dat laatste zijn de familieleden van de gesneuvelde soldaten het niet eens met de autoriteiten. In de meeste gemeenten van Rusland wordt een lijst bijgehouden van omgekomen soldaten; als je al die doden bij elkaar optelt, kom je tot een aantal dat drie keer zo hoog is als dat van de officiële bronnen.

 

Dat kan natuurlijk niet. Nieuwe wet: er mogen geen namen van gedode soldaten meer worden gepubliceerd. Gelukkig is daarop één uitzondering: als de betrokkene zelf daar toestemming voor heeft gegeven.

 

Briljante oplossing natuurlijk. Het Kremlin kan nu van elke geregistreerde dode soldaat met recht beweren dat dat fake news is; dat moet die soldaat namelijk zelf hebben gemeld.

 

Op zichzelf is het logisch dat deze oorlog, hoe gruwelijk ook, deze week enigszins naar de achtergrond werd gezongen. Er gebeurde plotseling zoveel schokkends vooral in Nederland zelf dat de aandacht verdiende. De ene na de andere BN’er kondigde aan te vertrekken of is al vertrokken, en dat allemaal omdat hun leven ‘overhoop’ ligt. Zielig hè?

 

Gelukkig is het vooral de schuld van de media en niet van henzelf. Waarom Emile Ratelband bij Khalid & Sophie werd uitgenodigd is mij nog steeds een raadsel. Over Emiles leven is een serie gemaakt die op Videoland te zien is, maar nauwelijks gezien wordt. Dus had onze charlatan-goeroe aandacht nodig, en die kreeg hij ook nog. Ratelband vertelde dat hij zo boos is dat hij telkens maar rechtszaken verliest dat hij wil verhuizen naar Thailand. Gordon woont al in Dubai, omdat hij op straat overal herkend wordt, dus weer de schuld van de media dat hij telkens programma’s mag maken en telkens uitgenodigd wordt bij talkshows en telkens komt opdraven.

 

Maar de meest zielige is natuurlijk Sonja Bakker; zij moet zelfs vluchten naar Ibiza, ja, dat is zo ongeveer de hel op aarde.

 

Mijn vrouw heeft wel zin in een vakantie, dus stelde zij voor om wat vaker ruzie te maken, zodat ons leven ook overhoop ligt en wij een excuus hebben voor die reis.

 

‘Moet ik wel eerst een kookboek schrijven, toch?’ ‘Kun je ook overschrijven’, suggereerde mijn vrouw.

 

Ik beloofde aan de slag te gaan. Ik vroeg mijn vrouw alvast naar welk paradijs zij eigenlijk wilde vluchten. Canarische eilanden, desnoods de Malediven, in ieder geval niet Amerika vanwege de schietpartijen.

 

Deze week kwam de NRA (National Rifle Association) weer eens negatief in het nieuws. Na elke massamoord worden er namelijk niet minder maar meer wapens verkocht in de Verenigde Staten, want het motto blijft daar toch: Met een pistool kun je een moord voorkomen door zelf eerst te schieten.

 

Deze week was er maar één massamoord in Amerika, in een ziekenhuis werden vier patiënten gedood. Dat was een enorme tegenvaller voor die NRA, vier slachtoffers maar, daar scoor je tegenwoordig niet meer mee. Het dodental moet echt minstens boven de tien liggen, of er moeten kinderen bij betrokken zijn, willen de verkoopcijfers echt stijgen.

 

Is het echt zo erg in de VS? Vorig jaar kwamen daar bijna 39.000 mensen om het leven door dit soort wapengeweld, in Engeland 50. De VS hebben 6 maal zo veel inwoners, dus in Amerika is de kans dat je door een kogel sterft ruim 100 maal groter dan in Engeland.

 

Het worden dus de Canarische eilanden, je hoort het wel als ons kookboek klaar is.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.