Even het nieuws doornemen

 

Het was weer eens de week van onwaarheden en leugens. Uniek? Nee, allerminst, helaas.

 

 

 

Een grappige onwaarheid was natuurlijk de foto van Amalia op de cover van Privé met haar vriendje. Alles klopte, behalve dat het niet Amalia was.

 

Thierry B. kan er ook nog steeds heel goed mee overweg. Zijn nieuwe boek Het Corona Bedrog kwam binnen op nummer 1 op de bestsellerlijst. Probleem: zijn boek is nauwelijks te krijgen. bol.com weigert het te verkopen, omdat het vol met nepnieuws staat, in boekhandels is het ook niet of heel moeilijk te krijgen, dus wat is er aan de hand? Thierry heeft alle boeken in het boekhuis dat de boeken over Nederland verspreidt zelf opgekocht dan wel zelf verstuurd, zodat het lijkt alsof de hele voorraad in een keer verkocht is.
Is het boek wat? Ik heb het doorgebladerd, het staat vol tik- en spelfouten, waardoor zinnen onbegrijpelijk worden. En dat nog afgezien van het nepnieuws. Thierry wordt trouwens steeds gekker, hij vertelde van de week dat het coronavirus slechts een oefening was ter ontwikkeling van een dodelijk virus om het Russisch ras te treffen. Er bestaat geen Russisch ras.

 

Die Hugo de Jonge kan ook goed liegen. Toen de misselijke deal van Sywert van Lienden bekend werd, werd onze Hugo gevraagd of hij ooit direct invloed heeft proberen uit te oefenen, bijvoorbeeld via contact met ambtenaren, om met Sywert in zee te gaan. ‘Zeker niet’, was zijn antwoord.

 

Nu blijkt dat hij de hoogste ambtenaar van Financiën geappt heeft met het dringende verzoek Sywert die mondkapjesdeal te gunnen.

 

Wat zei Hugo de Jonge, toen hij hiermee werd geconfronteerd? ‘De suggesties zijn niet waar. Ik mag er verder niets over zeggen, want er loopt een onderzoek.’
Ik weet nauwelijks waar ik moet beginnen, alles wat hij hier zegt is onwaar en/of onzin. Het waren geen suggesties, de Volkskrant had de app-berichten van Hugo de Jonge gekregen na een WOB-verzoek. En Hugo zei er wel iets over, namelijk dat het niet waar was; en hij mag best zijn mening geven, ook al loopt er een onderzoek.

 

Wel knap, om een antwoord van twee zinnen te geven, waar werkelijk niets van klopt.
Afgezien daarvan is Sywert natuurlijk de grootste leugenaar. Weet je nog? Dure mondkapjes aanbieden via een stichting, die later een bv bleek te zijn, 20 miljoen aanmerken als ‘post onvoorzien’, terwijl hij geen risico liep, want het ministerie stond garant. En die 20 miljoen heeft hij met zijn twee partners in crime dus in eigen zak gestoken.

 

Soms denk ik dat iets nepnieuws is, dat echt waar blijkt te zijn. Zo gaat Marc Overmars echt aan het werk bij de Belgische club FC Antwerp. Dit is een heel nieuwe uitleg van grensoverschrijdend gedrag, namelijk dat je als straf de grens over moet. Het goede nieuws: Marc gaat nog meer verdienen. Zijn vrouw zal hem wat later volgen naar België, Mark heeft beloofd haar in de tussentijd veel foto’s van hemzelf te sturen. Zij ziet daar nu al naar uit.

 

Maar de grootste en naarste leugens worden verspreid in de oorlog in Oekraïne. Het officiële Russische nieuws liet foto’s zien van de volledig verwoeste havenstad Marioepol, waarbij de nieuwslezers vertelden dat het Oekraïense leger, voor het de stad had verlaten, zelf die verwoesting op zijn geweten had. Bijna geestig werd het toen er beelden werden vertoond van de aanval op een andere havenstad, Odessa, waar volgens het nieuws de bevolking zich en masse schuil hield in de metro. De Russen waren inderdaad de stad aan het bombarderen, maar hoe de plaatselijke bevolking ook zocht, zij kon de ondergrondse niet vinden, Odessa heeft namelijk geen metro.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.