Mijn beslist niet dementerende schoonmoeder van 90 vroeg mij van de week: ‘Wij hebben toch in maart verkiezingen gehad, of ben ik helemaal in de war?’

 

 

‘Nee, je bent zeker niet in de war.’

 

‘Oh, gelukkig. Wie zitten in het nieuwe kabinet? Ik zie nog steeds Mark Rutte en Hugo de Jonge bij die persconferenties. En Mark Rutte kreeg toch een motie van afkeuring die door iedereen behalve de VVD is gesteund; en Hugo de Jonge wilden wij toch allemaal vanaf?’

 

Ik kon het niet uitleggen. Alles wat zij zei, is waar. Er is nog steeds geen nieuw kabinet. En als het aan Wopke Hoekstra ligt, lukt dat voorlopig ook niet. Hij zei van de week dat hij net zo’n afkeer had van PvdA en GroenLinks als van de PVV en FvD. Ik ben toch maar even in de verkiezingsprogramma’s gedoken.

 

De PVV wil alle moslims het land uit, wil zelfs een apart ministerie dat de de-islamisering in Nederland gaat regelen. En ze hebben natuurlijk keurige Kamerleden als Dion Graus, die echt niet vaker dan eens per maand een vrouwelijke medewerkster lastigvalt.

 

En Forum wil dus het liefst terug naar een volledig blank Nederland, ontkent zowel de klimaatcrisis als de corona-pandemie (‘gewoon een griepje’). Al die mensen die daar doodziek van zijn geworden, al die tienduizenden die eraan gestorven zijn? Verzinsels van het NOS-journaal.

 

En deze week werd in een motie gevraagd de anti-homowet van Hongarije af te keuren, bijna kamerbreed werd die aangenomen, maar tegen waren PVV en FvD (en SGP en Ja21). Ja21 is die partij die de term ‘dobberneger’ bedacht en waarmee Mark Rutte best wil regeren.

 

Wat voor verschrikkelijks willen die linkse partijen dan? Die willen een hoger minimumloon, en dat wij nu echt werk gaan maken van de reductie van CO2, dat wij minder gaan vliegen, meer het openbaar vervoer gebruiken, de woningnood aanpakken, vooral voor mensen met weinig geld. Echt schandalige voorstellen dus. Zo bizar deze ideeën dat onze Hoekstra zelfs weigert te gaan praten met ze.

 

Zoals in het dorp vroeger al over Hoekstra werd gezegd: ‘Woppertje is geen toppertje.’

 

Hij heeft wel zelfkennis. Bij de leiderschapsverkiezingen van het CDA zei hij dat hij daar niet geschikt voor was; dat blijkt. Hij heeft in zijn eentje de partij naar de rand van de afgrond gebracht.

 

De echte toppertjes blijken plotseling toch in het Nederlands elftal te zitten. Nu staan we (het is nu weer ‘we’) weer als één man achter Oranje en achter de hele regenboog.

 

Nou, als één man? Dat zinloze en overbodige geleuter van die mannen voor en na de wedstrijd roept steeds meer weerstand op, zodat nu regelmatig een vrouw wordt uitgenodigd. En wat blijkt, die vrouwen begrijpen niet alleen de buitenspelval, maar hebben vaak verstandiger commentaar dan hun manlijker collega’s.

 

Als we zondag van Tsjechië verliezen, wordt het weer ‘zij’ en blijkt Frank de Boer er niets van te kunnen. Tja, dan maar de Belgen aanmoedigen.

 

Dat aanmoedigen mag in steeds grotere groepen, want de lockdown is bijna voorbij. Kranten staan vol met stukken van deskundigen over dat het oude leven nooit meer terugkomt.

 

Weet je wat ik als ondeskundige daarvan denk? Zodra alles weer kan en mag, pakken we zo snel mogelijk de draad van voor corona weer op. Voor een paar tientjes vliegen naar de zon!? Graag, liever vandaag dan morgen. Vliegschaamte? Nooit van gehoord. Nooit meer drie keer zoenen? Het einde van de pandemie vieren (het woord zegt het al) betekent vier keer zoenen. Alleen bij tante Corrie houd ik dan mijn mondkapje nog even op.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.