De eerste alcoholvrije slijterij van Nederland staat in Haarlem

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: De eerste alcoholvrije slijterij van Nederland staat in Haarlem.

 

 

Alcoholvrije alternatieven zijn al jaren in opkomst. En nu is er – het kon niet uitblijven – ook in Nederland de eerste alcoholvrije slijterij.

 

Conscious drinking is dé trend. Oftewel: even bewust geen alcohol drinken. En het blijft niet langer beperkt tot Dry January. Een op de veertien biertjes die in Nederland is inmiddels alcoholvrij. En het einde van de groei is nog niet in zicht. In het centrum van Haarlem opent nu de eerste alcoholvrije slijterij. Met een uitgebreid assortiment alcoholvrije bieren, inclusief vele 0.0 speciaalbieren, wijnen en spirits.

 

Alcoholvrije spirits
Initiatiefnemer is Wim Boekema die zijn bankiersbaan in London ervoor opzegde. Voor alcoholvrij kun je natuurlijk terecht bij online shops. En ook de supermarkten en gewone slijterijen bieden steeds meer keuze voor de 0.0-drinker. Maar Boekema gaat een stap verder: “Bier is al aardig geaccepteerd. Behalve de populaire pilsmerken met alcoholvrije pils, zie je ook een groeiend kwalitatief assortiment van alcoholvrije speciaalbieren zoals IPA, bitter en stout. Maar alcoholvrije wijn en spirits zijn nog veel minder bekend bij de consument. Met 0.0-spirits kun je echt lekkere cocktails maken (zoals deze alcoholvrije gin-tonics). Met wijnen heb je spannende sparkling wijnen die echt heel erg goed kunnen zijn.”

 

Inspiratie
Wim liet zich mede inspireren door succesvolle boozefree bottle shops in het buitenland. In andere steden in de wereld zijn er al eerder vergelijkbare no-alcohol shops van start gegaan, sommige zelfs met meerdere vestigingen. Zoals in Brooklyn Boisson en Spirited Away in Manhattan, Sans Drinks in Sydney in Berlijn Nuechtern.

 
Of hij ook een tip heeft voor een alcoholvrije wijn in deze zomermaanden? Wim: “Wijn is de lastigste categorie om goede alcoholvrije alternatieven voor te vinden. Mijn advies is: begin eens met een sparkling wijn. Die van Noughty zijn erg goed. Geen stoffig alcoholvrij wijntje maar écht een wijn met body en vol van smaak.”

 

Probeer ook eens deze favoriete alcoholvrije wijnen van top-sommeliers en dit verrukkelijke alcoholvrije alternatief.

 
Nix & Nix, Grote Houtstraat 110, Haarlem

 

 

Door: Redactie FavorFlav