Ik had er het hele weekend naar uitgekeken, lekker ouderwets op de slee met de kinderen. Dus zondagmiddag de slee uit de schuur gehaald, bleken mijn kinderen al ruim tien jaar het huis uit te zijn.

 

 

En mijn vrouw? Nee, die wilde niet.

 

Dan maar sneeuwballen gooien, maar dat mocht van Hugo de Jonge alleen in gezinsverband. Mijn schoonmoeder van negentig, die wij mantelzorg verlenen, hadden we kunnen vragen, maar proberen iemand in een rolstoel te raken, dat gaat toch snel vervelen.

 

Ik zou trouwens afgelopen week mijn schoonmoeder naar Schiphol brengen voor haar vaccinatie. Werden we kort ervoor afgebeld. Wat bleek? De vaccins waren aangeleverd met de koelwagen van een krokettenfirma en er was in die koelwagens van alles misgegaan. Zij kon wel een broodje Van Dobbenkroket krijgen maar geen vaccinatie.

 

Geen sneeuwpret en dus naar binnen, want met deze lockdown blijft er niet veel anders over. De enige echt moeilijke vraag die Mark Rutte kreeg op de persconferentie ging over de avondklok en die schoof hij door naar ‘de minister die erover gaat’, Ferd Grapperhaus. Bij moeilijke vragen wijst Mark Rutte naar een ander en aan debatten doet hij voorlopig niet mee.

 

Ja, zo kan iedereen tien jaar premier blijven.

 

Toen het tot Henk Krol doordrong dat de Tweede Kamer met reces ging vanwege de verkiezingen, protesteerde hij bij de kamervoorzitter. Waarom al die weken vrij, Krol had zelf weinig te doen, vertelde hij, omdat hij niet langer bij 50+ op de lijst staat. Mevrouw Arib hielp Henk Krol eraan  herinneren dat hij met een nieuwe lijst ging deelnemen. Was ie vergeten, de lieverd. Hij had de nieuwe partij nog wel Lijst Henk Krol genoemd, zodat dat makkelijk te onthouden was.

 

Aan het begin van de campagne vond plotseling bijna de hele Tweede Kamer dat de Elfstedentocht door moest gaan. Ze wisten allemaal dat dat niet kon, dat er al in november besloten was dat een eventuele tocht niet zou kunnen, dat het bestuur van de Elfstedentocht het daarmee eens was. Maar ja, er komen verkiezingen aan en plotseling blijken kamerleden en masse al maanden geen nieuws te hebben gevolgd. ‘Corona?’ ‘Nooit van gehoord.’

 

Thierry Baudet had voor de campagne een extra snuifje lavendel tot zich genomen en verklaarde: ‘Ik ben er helemaal klaar voor.’

 

Een dag later zei hij tegen de verzamelde pers: ‘Ik ben er helemaal klaar mee.’ Elsevier had de hand weten te leggen op app-dialogen van Baudet met partijgenoten. Daarin leggen ze elkaar uit dat huidskleur bepalend is voor je IQ, en vervolgens kwam de vraag: ‘Zou jij willen dat je zus thuis komt met een neger?’ Anwoord: ‘Hell no’

 

Mijn eigen zuster is heel lang geleden thuisgekomen met een Antilliaan. Houd je vast, het verhaal wordt nog veel gruwelijker. Mijn zuster is met hem getrouwd en zij zijn nog steeds gelukkig. Hij heeft nog een universitaire studie afgemaakt ook, zeker voor iemand met een donkere huidskleur – en dus zwakzinnig volgens Thierry B. – is dat een hele prestatie.

 

Het lijkt met onze Forumvoorman net zo te gaan als met zijn Amerikaanse held Trump. Omhoog gevallen en als de ware aard boven komt blijkt die ware aard heel onaangenaam te ruiken naar verrotting en bederf.

 

Trump heeft nu zelfs moeite om aan capabele advocaten te komen. De eersterangs hebben ontslag genomen, de tweederangs heeft hij de laan uitgestuurd, dus nu zijn alleen de derderangs nog over. Er wordt verteld dat Trump, die het impeachmentproces thuis op tv volgt, zo woedend werd op zijn eigen advocaten dat hij een golfbal naar zijn toestel smeet. Gelukkig kan hij niet alleen niet tegen zijn verlies, hij kan ook niet golfen. Die schade bleef beperkt.

 

Even een relativerende constatering tot slot. Ja, we hebben gelukkig veel vrouwelijke lijsttrekkers, en ja, die krijgen gelukkig veel aandacht.

 

Vandaag werd een lijst van 41 Europese landen gepresenteerd met het percentage vrouwelijke onderzoekers aan de universiteiten. In landen als Letland en Litouwen zijn vrouwen zelfs in de meerderheid. En Nederland? Op de 41e plaats. Echt? Ja. Laatste dus? Ja.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.