Ken je het motto van het CDA nog? ‘Het gezin is de hoeksteen van de samenleving.’ Nou, dat heeft Pieter Omtzigt geweten.

 

 

Zijn vrouw kreeg, net als minstens vijf andere CDA-leden, een sms-je als bedankje dat zij op Hugo de Jonge had gestemd. Eerste reactie bestuur CDA: ‘Waarschijnlijk is er iets mis gegaan, maar de uitslag klopt.’ Het duurde enkele weken, maar toen besloot het bestuur de zaak toch te onderzoeken. Conclusie: de vrouw van Pieter Omtzigt denkt dat zij op haar man heeft gestemd, maar zij heeft echt op Hugo de Jonge gestemd. Het CDA is de enige politieke partij met gevoel voor humor, maar dit wordt geen humoristisch weekend in huize Omtzigt.

 

Weet je welke familie wel heel hecht is? Natuurlijk, de Trumpjes.

 

Even een overzicht van de sprekers op de conventie van de Republikeinen: Melania Trump, Ivanka Trump, Eric Trump, Tiffany Trump, Donald Trump Jr en natuurlijk Donald Trump zelf als hij de nominatie aanvaardt. De presidentskandidaat spreekt dus pas aan het eind van zo’n conventie. Nooit eerder vertoond: Donald Trump vond één speech veel te weinig aandacht en trad ook al op aan het begin. Ook nooit eerder vertoond: een zittende president gebruikt het Witte Huis nooit in campagnetijd. Donald Trump hield zijn acceptatiespeech vanaf het bordes van het Witte Huis. Melania was daarbij en liet trots de gerenoveerde rozentuin zien. Kosten renovatie: naar verluidt $60.000.000. Maar ook naar verluidt volledig door privé-donaties gefinancierd, en dan heb je wel een mooie fotoshoot. 

 

Waren er geen andere sprekers? Jawel, Kimberly Guilfoyle heeft een vooral luidruchtige speech gegeven. Even googlen, zij is de vriendin van Donald Trump Jr. Zij schreeuwde zo hard en was zo fel dat zij nu de bijnaam Cruella heeft.

 

Mary Trump, dochter van de overleden oudere broer van Donald, Fred Jr, mocht niet spreken, ook haar tante, zus van Donald, Maryanne niet. Mary had deze zus voor haar boek geïnterviewd. Samenvattend vindt Maryanne haar broer: een leugenaar die zich nooit voorbereidt, wreed, nep, respectloos en verwend. Maar vooral, zo zegt zij: een leugenaar. Nee, ze kunnen het niet zo goed vinden samen.

 

Trump benadrukte telkens dat hij namens het volk spreekt als hij waarschuwt voor de ‘marxistische Democraten’.

 

Ook in Nederland hoor je vaak iemand zeggen dat hij (meestal hij) ‘namens het volk’ spreekt. Ik denk dan elke keer: ‘Nou, mij heb je in ieder geval niets gevraagd.’ Eigenlijk ben ik nog nooit iemand tegengekomen aan wie wel van tevoren iets was gevraagd. Farmers Defence Force heeft die neiging het te zeggen, evenals Viruswaanzin dat nu Viruswaarheid heet (het blijft waanzin). Overigens worden deze beide groepen gesteund door Thierry Baudet die dus niet alleen knuffelt met de uil van Minerva, maar ook opstandige boer is én Covid-19-ontkenner. Logisch dat hij in de Tweede Kamer nauwelijks te zien is, hij heeft het veel te druk met andere zaken. 

 

President Trump was deze week daarnaast in het nieuws vanwege uitvindingen en ontdekkingen die hij persoonlijk gedaan heeft.

 

Californië lijdt enorm onder bosbranden (combinatie van menselijke fouten, droogte en blikseminslagen). Trump heeft ontdekt dat die branden ontstaan omdat mensen de bladeren op de grond vastpakken; die zijn zo heet dat zij daardoor in brand vliegen. Ik verzin het niet, Trump verzint dat. Ik liep van de week op de Veluwe en ook daar hadden zij de grond niet goed schoongemaakt, overal bladeren, dus brandgevaarlijk. Vroeger hoorde je weleens ‘wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten’. Maar je moet er echt niet op gaan zitten, zo ontstaan bosbranden.

 

En dan vindt Trump dat Joe Biden een drugstest moet doen voor hun debat. 

 

Tot slot mijn wekelijkse waarschuwing: Trump benadrukte dat hij alleen de verkiezingen zou kunnen verliezen door fraude. Hij verzint aldoor redenen om niet weg te gaan als Joe Biden wint.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.