Even het nieuws doornemen

 

Waarom (alweer) stennis maken over een niet-bestaand probleem?

 

 

 

 

 

 

 

Het moest voor mijn vrouw en mij vandaag een bijzondere afsluiting van de week worden. Vrouwendag, dus mijn vrouw mocht kiezen wat zij vanavond ging koken (grapje, zij mocht kiezen, ik zou koken).

 

‘Het is de week zonder vlees en zonder zuivel. Zullen wij daar vandaag aan meedoen?’

 

Bij de supermarkt in ons dorp stond een grote trekker voor de deur. ‘Wat is er aan de hand?’, vroeg ik binnen.

 

‘De boeren controleren of iedereen wel genoeg vlees koopt, want zij houden niet van die rare, linkse ideeën als vleesloos en zuivelloos.’

 

Ik zette mijn hoodie op en stiekem sloop ik langs de schappen voor onze alternatieve maaltijd. Thuis hebben wij snel de gordijnen dicht gedaan en alle lichten uit en hebben zo in het donker genoten van ons verantwoorde voedsel.

 

Ik hoop niet dat dit een voorbode is van de toestand onder het nieuwe kabinet. Maar de voortekenen zijn niet gunstig.

 

Lag Dilan Yesilgöz vorige week onder vuur, omdat zij samen met Mark Rutte in de zomer het kabinet liet vallen over een niet-bestaand probleem: er waren geen duizenden nareizigers per jaar, maar een heel constant gemiddelde van 70, deze week stond zij plotseling heel stoer te vertellen dat zij er als minister van Justitie voor ging zorgen dat BOA’s geen hoofddoekje mogen dragen.

 

Misschien vraag je je af wat er mis is met dat voornemen, want het is toch een serieus probleem waar je verschillend over kan denken. Klopt, maar verder was er eigenlijk alles mis met haar aankondiging. 

 

Mevrouw Yesilgöz gaat als minister namelijk helemaal niet over de kleding van de BOA’s, BOA’s zijn in dienst van de gemeenten en die gemeenten beslissen daarover.

 

Omdat ik toch benieuwd was of die hoofddoekjes bij BOA’s zo’n groot probleem zijn en of er veel klachten over waren binnengekomen, heb ik opgezocht hoeveel BOA’s in Nederland een hoofddoekje dragen. Dat zijn er afgerond naar boven: 0, Nul dus.

 

Waarom (alweer) stennis maken over een niet-bestaand probleem? Het lijkt erop dat de VVD zoveel mogelijk de PVV de wind uit de zeilen wil nemen door dergelijke acties. Maar al in de verkiezingscampagne bleek dat Geert Wilders dit soort teksten veel overtuigender kan brengen. Niet doen dus, zou ik mevrouw Yesilgöz aanraden, je hebt jouw partij genoeg zetels gekost.

 

Een andere mogelijkheid is dat Dilan Yesilgöz last had van lentekriebels. Ik ben natuurlijk al wat ouder, maar in mijn jeugd bestonden er geen lentekriebels. Ja, in de brugklas (dat woord bestond overigens nog niet in mijn tijd) vond ik plotseling een bepaald meisje erg leuk en ik trok daarom wat harder aan haar vlechten en duwde wat vaker de tas uit haar armen dan bij anderen, maar ik had daar geen lentekriebels bij. Dat meisje trouwens ook niet, kan ik me nog goed herinneren, zij werd alleen maar boos.

 

En dat terwijl de omstandigheden voor lentekriebels vroeger gunstiger waren, omdat wij toen nog seizoenen hadden. Nu is elke dag de warmste en natste sinds mensenheugenis of desnoods de droogste en koudste, maar zelfs de krokusjes houden zich niet meer aan de lentekriebels.

 

Op nu naar de zomer, benieuwd wat voor weer het dan is en – ook heel benieuwd natuurlijk – wie dan de volgende informateur is.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.