Even het nieuws doornemen

 

Het begon afgelopen weekend; ik merkte dat ik de drie grote onderwerpen door elkaar ging halen: Wimbledon, de kabinetscrisis en de Tour de France.

 

 

 

 

 

 

Toen ik op zondag hoorde dat er een nieuwe leider was opgestaan, begreep ik dat Frans Timmermans zich gemeld had als eerste man van de twee linkse partijen. Het bleek echter over de tennisser Alcaraz te gaan. Erger was mijn verwarring toen op de radio gesproken werd over een kol van de 1e categorie. Ik vond dat de haatberichten ten opzichte van Sigrid Kaag nu wel bizarre vormen ging aannemen. Het bleek gelukkig over een col, een hoge berg dus, te gaan in een bergetappe van de Tour.

 

 

Frans Timmermans had ik, net als de rest van Nederland, wel goed voorspeld, gisteren dus witte rook. Ik blijf zeggen dat het samengaan van PvdA en GroenLinks een goed idee is, omdat het tegen de trend van afsplitsingen ingaat. En we moeten echt af van die 20 partijen in de Tweede Kamer. De campagne en de verkiezingen zelf zullen veel leuker en spannender worden dan wij gewend zijn de afgelopen Rutte-periode. Frans Timmermans is een goed debater, blijft Dilan Yesilgöz, blijft Caroline van der Plas overeind in discussies met deze doorgewinterde politicus.

 

 

De voorvrouw van BBB staat om een andere reden ook in de spotlight. Is zij in staat om gelukszoekers weg te houden van haar nieuwe partij en daarnaast om duidelijk te maken in de provincies waarin haar partij meebestuurt, dat zij niet alleen over de boeren een standpunt hebben? Helaas gaat niet alles goed in die partij.  Een van de belagers van Sigrid Kaag werd benoemd tot erelid van hun jongerenbeweging. In Gelderland werd geklaagd over het feit dat in het verkiezingsprogramma van de BBB geen enkel concreet voornemen staat. En in Drenthe, waar de BBB in het college zit, was een van de allereerste besluiten de belasting voor boeren te verlagen en, het geld moet ergens vandaan komen, de belasting voor burgers en natuurgebieden te verhogen.

 

 

Het is ook niet niets, het opzetten van een partij die binnen een heel korte periode veel kiezers trekt. Ik kan mij voorstellen dat Pieter Omtzigt zich nog steeds achter de oren krabt of hij dat wel moet doen. Het is kenmerkend voor het vacuüm van het vertrouwen van burgers in de overheid dat Rutte achterlaat, dat Omtzigt nu in de peilingen op 30% helemaal bovenaan staat.

 

 

En tot slot de echt grote levensvragen van deze week:

 

1.     Mag je een dure tas van iemand stelen die voor bijna een miljoen aan handtassen heeft?

2.     Is het toeval dat op het moment dat een leeuwin los rondloopt in Berlijn, het nieuws komt dat Eva Jinek RTL gaat verlaten?

 

Ad 1. Nee, dat mag niet. Ik weet niets van Sylvie Meis, behalve dat zij met een voetballer getrouwd is geweest. Maar in deze eeuw Robin Hood spelen, kan echt niet, zeker niet als je de rol van Robin Hood slechts voor de helft speelt. Wel stelen van de rijken, maar niet geven aan de armen. Als iemand 50 Rolex-horloges heeft, mag je er niet eentje verduisteren. Sywert van Lienden is een twijfelgeval, die 9 miljoen is ook eigenlijk niet zijn geld, maar overheidsgeld. Van hem geld stelen mag niet, maar er zullen weinig mensen boos om worden.

Ad 2. Ja, dat is toeval. Ik ben wel benieuwd of Eva Jinek Gerard Joling erg gaat missen. Aan wie moet zij nu vragen hoe de crisissen in de wereld moeten worden opgelost?

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.