Even het nieuws doornemen

 

Als je ziet hoe dicht die nertsen op elkaar staan, is het geen wonder dat daar corona uitbreekt.

 

Anderhalve meter, zoveel mogelijk binnen blijven, van al die maatregelen trokken de nertsen zich niets aan. En nu heb je de Covid19-poppen aan het dansen. Ze zijn besmet, en erger, ze kunnen mensen besmetten door hun nonchalante gedrag.

 

Verder is het in Nederland een soort stilte voor de storm, omdat na 1 juni een grote versoepeling ingaat en op 8 juni de basisscholen weer in hele klassen les gaan krijgen (25-30 leerlingen in een lokaal van 7 x 7 meter, ik heb het nagemeten, dat kan niet. Minister Slob heeft ongetwijfeld een talenpakket gedaan).

 

In Amerika daarentegen blijft het stormachtig. Twitter is zelfs begonnen waarschuwingen te zetten bij tweets van Trump dat de inhoud niet waar is. Er is een reden voor dit gedrag van Trump.

 

Hij heeft verteld dat hij dagelijks het anti-malariamiddel hydroxychloroquine slikt. Artsen raden gebruik van dit middel ten sterkste af omdat de bijwerkingen ernstig kunnen zijn. Je kunt er een hartstilstand van krijgen (voor zover bekend nog niet gebeurd bij Trump), depressies komen veel voor (ook nog niets van gemerkt bij hem) en vooral hallucinaties treden vaak op (en ja, dat verklaart dan wel weer een hoop bij Trump).

 

Nu is Thierry Baudet weer boos, omdat hij ook dagelijks de meest onzinnige tweets de wereld instuurt en geen factcheck van Twitter krijgt. Thierry wil ook voor vol worden aangezien.

 

Verder spant Trump nog steeds de kroon waar het onzinnig beleid betreft. Hij heeft de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontslagen. De minister daar heet Mike Pompeo en is een vriend van Donald Trump. Die Pompeo maakt het erg bont door allerlei privé-uitgaven te laten betalen door het ministerie. Zo laat hij beveiligers Chinees halen, diezelfde beveiligers moeten zijn zoontje naar school brengen. Hij neemt het regeringsvliegtuig om naar huis te vliegen vanuit Washington en op dienstreizen mag zijn vrouw telkens gratis mee. Toen de beveiligers opgedragen werd zijn hond naar de trimsalon te brengen, vond de inspecteur-generaal, Steve Linick, het tijd om er wat van te zeggen. Daar zijn inspecteur-generaals voor in de VS.

 

Deze Linick is al de vierde inspecteur-generaal die door Trump wordt ontslagen, telkens om dezelfde reden: er was vermoeden van machtsmisbruik, de minister is een vertrouweling van Trump, dus de onderzoeker eruit. Dat ontslag twittert Trump altijd op vrijdagavond. Dat kan zijn omdat hij dan tijd heeft na een drukke werkweek. Waarschijnlijker is dat Trump op vrijdagavond -na een golfweek – voor het eerst weer eens aan het werk gaat. Werk is voor Trump: zijn eigen belangen en dat van zijn vrienden beschermen.

 

Natuurlijk was Amerika deze week ook in het nieuws vanwege de afschuwelijke doodslag door vier blanke agenten op een donkere man, alleen omdat deze man een verwarde indruk maakte. Hij was namelijk niet goed geworden. Ook nu weer, alleen vanwege het feit dat er een filmpje opdook van deze ellendige gebeurtenis worden de agenten vervolgd.

 

Amerika, zoals op de voorpagina van een grote krant stond, zucht onder twee dodelijke virussen: Covid-19 en racisme.

 

Kan gelukkig in Nederland niet, hoor je vaak om je heen zeggen. Wij weten namelijk wel dat de slavernij al in 1863 is afgeschaft. Als je hoort hoeveel antisemitische uitingen en bedreigingen Arnon Grunberg naar zijn hoofd kreeg na zijn indrukwekkende 4 mei-lezing vraag ik me af of iedereen wel weet dat in 1945 het nazisme is verslagen.

 

Er was ook leuk nieuws uit Amerika. Zoals bekend slaat corona in dit land ongekend hard toe. Toch wilden katholieke priesters rijkelijk met wijwater blijven strooien. Zij hebben toen maar hun toevlucht gezocht tot waterpistooltjes. Ogenblikkelijk hebben veel jonge jongens aangegeven zich te willen aanmelden voor het seminarium.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.