Even het nieuws doornemen

 

Het verhaal van de tien kleine negertjes is er niks bij, ik bedoel vergeleken met het verdwijnen van de een na de andere politicus uit De Haag.

 

 

 

 

 

Ik was net bekomen van de liefdesverklaring die Rutte uitte tegen Jesse Klaver na de bekendmaking dat onze minister-president zou stoppen, toen de eerste afzegging zich aanmeldde: Wopke Hoekstra. Het was alleen voor hemzelf een geheim dat de CDA-top een zucht van opluchting slaakte toen men het nieuws vernam. Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA stond gelukkig klaar. Even later bleek dat hij wel in de startblokken stond, maar om ook de politiek te verlaten in plaats van Hoekstra op te volgen.

 

 

Nu Hugo de Jonge ook heeft afgezegd, wordt het nog lastig voor deze partij een geschikte opvolger te vinden, eigenlijk om überhaupt een opvolger te vinden in deze steeds verder slinkende partij. Spannend is het natuurlijk wie de leider van de PVV wordt. Geert Wilders is beschikbaar, het is een democratische partij, dus alle leden mogen stemmen. Probleem is dat deze vereniging maar één lid heeft en dat ene lid heeft aangekondigd op zichzelf te gaan stemmen. Geert blijft dus.

 

 

Lilian Marijnissen heeft tot nu toe alle verkiezingen verloren, dus zij gaat gewoon door, evenals Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren, die overigens tot nu toe bij alle verkiezingen winst heeft behaald. En toen volgde een verrassende aankondiging, die eigenlijk voor niemand meer een verrassing was, namelijk dat Sigrid Kaag er de brui aan gaf. Ik weet dat voor veel lezers van Franska.nl zij niet hun meest favoriete politicus van de afgelopen periode is geweest, maar dat iemand het veld moet ruimen, omdat zij -vooral als vrouw- zo beschimpt en bedreigd is dat haar familie haar gesmeekt heeft er mee op te houden, is een schande voor ons land.

Carola Schouten zal ik zeker missen. Ik ken geen van de politici persoonlijk, maar zij lijkt me iemand die gewoon aardig en oprecht is.

 

 

En nu, hoorde ik een 13-jarig schoolmeisje vragen. Rutte heeft geen kinderen, die wie gaat hem nu opvolgen. Heeft hij verder nog familie? Maar nee, wij zijn een door en door democratisch land, dus de koning wordt door zijn kinderen opgevolgd en de nieuwe premier komt uit -in principe- de grootste partij bij de verkiezingen.

 

 

 

Dat brengt mij bij een van de belangrijkste vragen van de komende verkiezingen. Hoe gaat Dilan Yesilgöz het doen. Ik zeg hier telkens dat voor mij verreweg het belangrijkste van een politicus is, dat hij eerlijk is en de waarheid spreekt. In dat opzicht kon ik het begin van Yesilgöz niet echt waarderen. Rutte liet het kabinet vallen op de grote aantallen zogenaamde nareisgevallen. Het recht dus van een gezinslid dat hier als vluchteling erkend wordt en dan zijn of haar gezin over mag laten komen. Dat zijn er jaarlijks rond de 11.000, 2,5% van de totalen instroom. Yesilgöz beweerde dat een tweede groot probleem is dat die nareizigers ook weer anderen kunnen laten nareizen. Volgens de IND is dat een niet bestaand probleem. Er komen jaarlijks honderdduizenden immigranten naar Nederland, slechts 13% van dat aantal zijn asielaanvragers en nareizigers.

 

 

Maar vooral is het natuurlijk zo dat al deze persoonlijke opzeggingen ervoor kunnen gaan zorgen dat onze politiek in het algemeen, de debatten, de sfeer, en hopelijk ook de eerlijkheid ten goede verandert. Niet de talkshows, die hoop heb ik allang opgegeven. Ongetwijfeld zal Caroline van der Plas elke avond in de verkiezingscampagne minstens bij één programma aanschuiven.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.