Even het nieuws doornemen

 

Het was vooral de week van spektakel op televisie

 

 

Dat begon natuurlijk met de kroning van Charles III. Bijna alles ging goed, alleen struikelde Charles bijna toen hij uit de koets stapte. Later bleek dat dat kwam omdat Camilla toen de grap maakte dat zij toch Meghan zag. Het was duidelijk dat Charles en Camilla nog steeds gek op elkaar zijn; dat waren zij al op zijn huwelijksdag in 1981. Dat hij toen met een ander trouwde, is natuurlijk bijzaak. Het gaat om het idee. En ja, die zalving achter het scherm. Sommigen vinden dat jammer, maar bij een plaatselijke verdoving wordt toch eigenlijk altijd een scherm geplaatst.

 

 

En dan dinsdag het Eurovisiespektakel. Ik ben geen liefhebber; na Teddy Scholten en Corry Brokken ben ik afgehaakt. Birds van Anouk heb ik gelukkig nog meegekregen. Mijn vrouw kijkt, ik luister dus (niet geheel vrijwillig) mee en mis gelukkig al die lichtflitsen en vuurwerkshows. Het meest schokkende aan de Nederlandse deelname vond ik de opmerking achteraf van Jan Smit: ‘Dit stond als een huis!’

 

 

Ik neem aan dat Jan een huis in het Groningse Loppersum bedoelde.

Opvallend verder: niemand nam de schuld op zich dat twee volledig onervaren zangers gestuurd waren en dat het nummer van Duncan Laurence vriendelijk gezegd niet indrukwekkend was.

 

 

Ach, en die grappige Donald Trump. Mocht op televisie bij CNN uitleggen dat alles een misverstand was. De jury wist wel beter. Donald ‘Grab ‘m by the pussy’ Trump heeft als levensmotto: in principe is iedere vrouw mijn type. Hij schijnt ook nog geklaagd te hebben dat het pashokje erg krap was. CNN bood na de uitzending excuus aan dat bij het factchecken zo veel leugens van The Donald waren gevonden, dat zij helaas niet genoeg zendtijd voor alle onzin hadden.

 

 

Je weet: ik eindig graag met goed nieuws. En er was deze week bijzonder televisienieuws. De prestigieuze Nipkowschijf, de belangrijkste award voor Nederlandse tv, gaat deze keer naar de cabaretiers Jeroen Woe en Niels van der Laan voor hun programma Even tot hier.

 

 

Lijkt mij zeer terecht.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.