Even het nieuws doornemen

 

Bijna een jaar geleden, op 10 januari 2022, trad het kabinet Rutte IV aan. Tijd voor een terugblik.

 

 

 

Allereerst, hoezo 10 januari 2022? Er waren toch in maart 2021 verkiezingen? Klopt, en toen kwam de langste formatie ooit, vooral vanwege ‘functie elders’, gevolgd door ‘hier scheiden onze wegen’ van Sigrid Kaag en de weigering van D66 om met de CU in een kabinet te stappen.

 

Politici bleken weer eens de meest flexibele mensen in de wereld te zijn. De wegen scheidden zich toch niet, D66 vond Gert-Jan Segers toch eigenlijk wel lief, en zeker ook Carola Schouten, dus er kwam een kabinet van dezelfde vier partijen als Rutte III, waarvan de ministers collectief aftraden omdat zij er zo’n puinhoop van hadden gemaakt.
Maar het motto was en blijft voorlopig: Nederland kan wel klaar zijn met Rutte, maar Rutte is nog lang niet klaar met Nederland.

 

Ik zal beginnen met een geheimpje te vertellen. Rutte zei dat ‘functie elders’ betekende dat hij het een goed idee vond om Pieter Omtzigt in het volgende kabinet op te nemen. Dat was gejokt. Als een ambtenaar/notulist opschrijft ‘functie elders’, dan is er over iets anders gesproken, namelijk over Pieter Omtzigt zo ver mogelijk weg.

 

Het eerste dat opviel aan het nieuwe kabinet, was dat de ministers die het niet zo goed gedaan hadden (Hoekstra, Kaag, De Jonge, Ollongren) allemaal terug mochten komen, weliswaar op andere posten, maar ze zaten er toch maar weer.

 

Rutte genoot van de eerste grote rellen in ons land: de schandalen bij The Voice en bij Ajax. Dat waren namelijk misstanden waar hij werkelijk niets aan kon doen en dat lucht op, vooral omdat er genoeg misging waar hij wel een rol in speelde.

 

In februari kwam de grootste ramp: Rusland viel Oekraïne binnen. Nee, niet de schuld van onze regering. Wel konden alle plannen de prullenbak in, omdat vooral door die oorlog veel Nederlanders nu in grote financiële problemen zitten.

 

Maar verder?

 

Nee, Rutte kun je niet de schuld geven van het toeslagenschandaal. Hij was wel premier toen de Belastingdienst al discriminerend mensen aan de rand – en soms erover – van de afgrond bracht (Rutte greep niet in) en ook de premier die alle ellende nog steeds niet heeft hersteld.

 

Nee, ook de aardbevingen in Groningen heeft Rutte niet veroorzaakt. Waarschuwingen genoeg, al ruim voor Rutte I (Rutte greep niet in). Hij is wel de premier die er verantwoordelijk voor is dat de schade nog steeds niet is hersteld.

 

Nee, Rutte kun je niet verwijten dat elk jaar weer vluchtelingen naar Nederland komen. Maar wel dat hij in coronatijd de meeste opvanglocaties heeft laten opdoeken, waardoor wij (maar vooral de vluchtelingen) nu in de problemen zitten.

 

Nee, Rutte heeft zelf geen slavernijverleden, en het is terecht dat de Staat der Nederlanden excuses aanbiedt. Maar waarom moest ook dit zo’n puinhoop worden?

 

Nee, het is niet Ruttes schuld dat Nederland geen wereldkampioen is geworden, ook niet Van Gaals schuld trouwens. Ons elftal bleek gewoon niet goed genoeg.
Rutte is wel als de scheidsrechter bij Nederland – Argentinië: niet ingrijpen als de zaken uit de hand dreigen te lopen. En waar de scheidsrechter, toen het te laat was, als een dolle zonder aanziens des persoons gele kaarten ging uitdelen, verzint Rutte achteraf excuses waarom het fout liep. Die excuses hebben één gemeenschappelijke deler: het lag nooit aan hem.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.