Dit is waarom je Kerstappels vandaag nog wil zien

 

Merel was weer op het toppunt van chagrijn, zo vlak voor kerst, en hoe hard Erik ook zijn best deed, het kerstdiner werd weer een teleurstelling.

 

 

 

Krijg jij ook altijd kerstkaarten van de hele buurt, ook van mensen die je nauwelijks kent? Van buurtgenoten die je maar heel af en toe ziet en dan snel in het voorbijgaan beleefd gedag zegt? Ik moest zo lachen toen Merel gisteren in de kerstfilm van de serie Oogappels een kaart van een vage buurman zo de prullenbak in bonjourde. ‘En nou moet ik die mensen zeker ook een kerstkaart terugsturen?’ Merel heeft er maling aan, maar hier in Huize Smit ligt er wel een stapeltje ongeschreven kaarten klaar om terug te sturen. Op een of andere manier voelt de pleaser in mij zich dan verplicht om dat ook te doen, maar diep van binnen zou ik dan zo graag een beetje meer op Merel willen lijken.

 

Gisteren keken er 1,3 miljoen mensen naar Kerstappels, de film gebaseerd op de hitserie Oogappels, en het was dus weer een feest der herkenning, vol situaties waar we allemaal mee te maken krijgen. Wat doen we met oma in het verpleeghuis? Welke ouder krijgt de hoofdprijs, het bezoek en diner op eerste kerstdag? Je blijft liever thuis met een goede film en een bord spaghetti op je schoot, maar hijst je toch weer in je feestpak om aan te schuiven bij je stomme schoonzus. Met als kers op de taart die lastige gesprekken aan tafel die volledig uit de hand lopen, terwijl jij nog zo je best hebt gedaan op het toetje. Maar als je zwager een wijntje te veel opheeft en tegen je schoonmoeder tekeergaat is er geen houden meer aan. Laat het dan maar gebeuren, het is tenslotte kerst.

 

Misschien was je gisteravond druk met andere dingen, maar als je vandaag even niets te doen hebt zou ik deze hilarische, maar oh zo herkenbare film zeker even terugkijken.

 

Het familieleed dat Kerstmis heet, ik heb er nu alweer zin in…

 

Beeld credits: NPO

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit