Op deze manier wordt  het een ideale Kerst

 

Ooit dacht ik dat ik mijn ideale Kerst in mijn eentje zou vieren, in joggingpak op de bank.

 

 

 

Dat was toen ik een alleenstaande moeder van vijf kinderen was, en ik continu moe was van het haasten naar clubjes, het wegwerken van stapels was en het eindjes aan elkaar knopen. Een dag voor mij alleen met helemaal niks op het programma was net zo zeldzaam was als een pinguïn in de tropen.

 

Maar áls ik dan eens een kerstdag alleen had, viel dat toch een beetje tegen. Na een uurtje met een boek op de bank was het toch wel heel stil en leeg in huis, waarschijnlijk hadden al die televisiebeelden over een warm schattig gezinnetje aan het kersdiner meer invloed op me dan ik had gedacht. In mijn eentje onder de kerstboom voelde ik me dan zomaar opeens alleen.

 

Inmiddels zijn de kinderen volwassen, hebben ze allemaal een partner en komen ze trouw naar huis met Kerst. We zijn allemaal samen een hele club, maar ik heb al veel kerststress weten te elimineren. Een kerstdiner koken doe ik niet meer. Ik had altijd te weinig pannen, te weinig ruimte in de keuken en mijn gerechten waren nooit tegelijk klaar. En al beweerde iedereen dat het echt lekker was, ik weet heus wel dat het bepaald geen culinair hoogstandje was. Dus nu gourmetten we.

 

Mooi aankleden mag, maar een joggingpak is ook goed. Cadeautjes doen we niet meer, omdat je dan al snel een klein kapitaal kwijt wil en niemand weet wat hij/zij moet vragen. En terwijl kinderen en aanhang spelletjes doen (waar ik helemaal niet van hou) kruip ik met een boek en de laatste kerstkransjes op de bank. Zo kom ik al een heel eind voor een ideale kerst. Om het helemaal perfect te maken heb ik nog een paar dingen nodig:

 

  • Kerstlampjes die niet in de knoop raken
  • Een extra onsje geduld om me relaxt door de overvolle supermarkt te krijgen
  • Vrede in de familie (lezen jullie mee kids: we maken dit jaar géén ruzie, ook niet als iemand de regels van Monopoly verandert of iemand een domme opmerking maakt. Even diep ademhalen, ‘vrede op aarde’ denken en dóór)
  • Een heleboel mensen die mij kerstkaarten sturen. Echte, van papier. Want al stuur ik er zelf al jaren geen meer, ik vind het wel heel leuk ze te ontvangen.
  • Iemand die alle kerstspullen weer wegruimt. Want een kerstboom opzetten vind ik leuk, opruimen een stuk minder.
  • Een derde vrije kerstdag. Zodat ik kan bijkomen, opruimen en dan toch nog een paar uurtjes lekker rustig op de bank. Want op derde kerstdag voelt dat niet alleen, maar wel lekker.