Even het nieuws doornemen

 

Eergisteren was prominent in het nieuws dat er steeds meer verwarde personen rondlopen in Nederland.

 

 

 

Voor mij was dat niet echt schokkend nieuws. Ik had die ochtend al een filmpje gezien met daarin een fractievoorzitter van de Tweede Kamer die met veel gezwaai van zijn armen en met veel omhaal van woorden (hij kwam moeilijk uit zijn zinnen) betoogde dat Elon Musk een groot gevaar vormt. Eindelijk, dacht ik, de heer Baudet komt met een zinvolle mening. Musk is namelijk bezig van Twitter een naar, eenzijdig medium te maken. Trump mag weer terug en kritische journalisten worden van zijn platform verbannen.

 

Maar daar had onze voorman van FvD het niet over. Hij legde uit dat de Tesla een verderfelijke auto is, omdat die op elektriciteit rijdt in plaats van op benzine. En, zo verklaarde onze wetenschapper, het is algemeen bekend dat benzine beter is voor het milieu dan elektriciteit.

 

Daarnaast wil Elon Musk mensen naar de maan vervoeren, en dat kan helemaal niet, want er is nog nooit een mens op de maan geweest en dat zal ook nooit gebeuren. Dat is namelijk onmogelijk.

 

Ik bekeek het filmpje nog een keer. Hij zegt het echt. Zijn partij kan beter FvP heten, Flink verwarde Personen.

 

Gideon van Meijeren zat naast hem toen hij deze onzin uitkraamde en knikte braaf mee met zijn baas, vol bewondering over zoveel wijsheid.

 

Gisteren kwam overigens uit dat het personeel van de Tweede Kamer enige brandbrieven heeft geschreven aan de leiding van dit eerbiedwaardige instituut, omdat op de kamers van Forum gerookt wordt (er is vanzelfsprekend een rookverbod voor het hele gebouw) en dat daar ’s nachts regelmatig personen slapend worden aangetroffen te midden van tientallen (lege) flessen wijn. Ook Gideon van Meijeren is daar meerdere malen onder invloed aangetroffen. Hij zegt zelf dat hij geheelonthouder is, maar hij had toen waarschijnlijk zo veel gedronken dat hij niet zeker wist wat dat woord betekent.

 

Waarom ik het toch weer over die partij heb? Vier jaar geleden bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen werden zij – het is ongelofelijk – de grootste partij. Nog steeds, blijkt uit peilingen, zijn mensen van plan om op Forum te stemmen.

 

Nee, excuses hebben de betrokken politici niet aangeboden.

 

Rutte wel, die is daar een kei in. Hij maakt zoveel fouten dat in de loop der jaren een speciale map ‘Sorry’ is ontstaan op zijn ministerie.

 

Nu is hij vooral bezig excuses aan te bieden vanwege de gênante wijze waarop hij excuses aanbiedt.

 

Toch even een misverstand uit de weg ruimen. Die excuses biedt onze regering niet aan namens de lezers van Franska.nl, ook niet namens mij. Ik was vroeger geen makkelijke jongen, ben enkele keren bijna van school gestuurd, maar een slavenhandelaar ben ik bij mijn beste weten nooit geweest.

 

Nee, onze regering biedt de excuses aan namens de Staat der Nederlanden. Dat is niet onredelijk omdat ons land in het verleden nou niet echt een erg positieve rol heeft gespeeld bij de slavenhandel.

 

Maar toch weten onze ministers van zoiets simpels als excuses voor wantoestanden in het verleden een enorm potje te maken. Je zou er bijna bewondering voor krijgen.

 

De grootste blunder? Minister Weerwind sturen; die heeft zelf een Surinaamse achtergrond en is dus betrokken bij het excuses aangeboden krijgen en zeker niet bij het zelf aanbieden.

 

Wie hoort er wel excuses aan te bieden namens de Staat der Nederlanden? De premier of de koning, niet zo ingewikkeld toch?

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.