Even het nieuws doornemen

 

Wij schieten door.

 

 

 

Mij wordt vleesschaamte, vliegschaamte en kerstboomschaamte aangepraat; eigenlijk word ik geacht constant verantwoording af te leggen.

 

Een groot probleem is natuurlijk onze aarde die onherstelbaar aangetast dreigt te worden, als wij niet rigoureuze maatregelen nemen.

 

Dat is echt zo, daar kan je niet langer omheen.

 

Logisch dat wij nadenken over minder vliegen, minder vlees eten, bewuster autogebruik etc.

 

Ook hier, vooral hier, schieten wij door. Sylvia Witteman liet op Twitter trots een foto zien van een goed gelukt gerecht. Ogenblikkelijk werd zij aangevallen op het feit dat haar gerecht niet vegetarisch was.

 

Zoals Sander Schimmelpennick niet meer naar zijn vriendin in Zweden mag vliegen of Dolf Jansen naar zijn huis in Ierland, terwijl zij wel praten over ons klimaatprobleem.

 

Gaan wij naar een maatschappij toe waarin je slechts onherkenbaar gemaskerd in de rij op Schiphol kan staan, omdat je anders aan de schandpaal wordt genageld?

 

Moeten slagerijen ondergronds? Dan zal binnenkort een louche figuur op het Leidseplein in Amsterdam mij toesissen: ‘Hé, pondje gehakt kopen? 25 euro, je kan niet pinnen.’

 

Kortom, wij schieten door.

 

Nee, wij gaan niet naar een maatschappij waarin zaken als vliegen, autobezit en vleeseten verboden gaat worden, gelukkig niet. Maar wij hebben wel met elkaar een enorm probleem, dat alleen opgelost kan worden als wij allemaal inzien dat minder vliegen en minder vlees eten onontkoombaar is.

 

Maar ook dat grote vervuilers als Tata Steel aangepakt moeten worden, en dat de boeren niet door kunnen gaan met de huidige stikstofuitstoot. Over dat laatste ben ik niet optimistisch. De eerste maatregel van onze nieuwe minister van Landbouw, Piet Adema, was: voorlopig even niets doen, eerst praten, kijken of we er samen uitkomen.

 

Beste Piet Adema, dat lukt dus al vele jaren niet, jij zit daar om iets doen, niet om opnieuw te gaan praten.

 

Ik stel voor dat wij leren van de wijze woorden van Louis van Gaal tijdens de laatste training voor het vertrek naar Qatar:

 

‘Jongens, wij moeten niet doorschieten. Want als je doorschiet, dan mis je het doel.’

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.