De 5 leukste Nederlandse kerstmarkten (en ja, je kunt er nu al naartoe)

 

Ben jij dol op glinsterende lichtjes, glimmende kerstballen en glühwein? Dan wil je vast weten waar dit jaar de mooiste kerstmarkten te vinden zijn. Ik heb er 5 voor je op een rijtje gezet.

 

 

 

Misschien wacht je eerst tot de Sint vertrokken is voor je de kerstballen van zolder haalt, maar er zijn dus mensen die niet kunnen wachten en het liefst de boom nu al optuigen en de lichtjes aandoen. Om alvast echt in de sfeer te komen wil je natuurlijk weten waar de meest bijzondere kerstmarkten van Nederland te vinden zijn. En ja, bij eentje kun je zelfs dit weekend al terecht.

 

Maastricht

In Maastricht weten ze wel wat gezelligheid is. Daar is het de hele maand december kerst. Het Vrijthof is dan niet alleen bezaaid met sfeervolle kraampjes vol met cadeau-ideetjes, glühwein, lekkers uit de streek en de mooiste versiering, er is ook een reuzenrad en een echte schaatsbaan voor het instant kerstgevoel.

 

Kasteel De Haar, Haarzuilens

Kasteel de Haar is op zich al een bezoek waard. Dit prachtige kasteel is in alle seizoenen een plaatje, maar van 22 tot en met 27 november is het een week lang helemaal feest. Dan wordt daar de Country & Christmas Fair gehouden en geloof mij maar, dat wil je zien. De enorme tuin rond het kasteel wordt helemaal omgetoverd tot een van de grootste kerstmarkten van de Benelux, in de sfeer van vervlogen tijden. Er zijn tientallen verwarmde kraampjes met de mooiste decoratie, cadeaus voor onder de boom en de lekkerste dingen om alvast voor te proeven als tip voor je kerstdiner.

 

Dickens Festijn Deventer

Dit is dus the place to be voor de echte kerstfans: het Dickens Festijn in Deventer. Op 10 en 11 december wordt de stad omgetoverd tot een Engels stadje uit de Victoriaanse tijd, waar je je ogen uitkijkt als er talloze personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven komen. Tijdens deze speciale jubileumeditie kun je ook meedoen aan de Dickens Walk, een hoorspelwandeling langs 18 beroemde scénes uit zijn bekendste verhalen, uitgebeeld op schilderachtige foto’s.

 

Een koninklijke kerst

Rond het statige Lange Voorhout in Den Haag hangen vanaf 8 december zo’n 100.000 ledlampjes voor de zevende editie van de Royal Kerstfair. Er staan ruim 100 gezellige kersthuisjes met de mooiste kerstspulletjes en lekkere dingen die je kerst echt helemaal compleet maken. Je kunt er ook heel gezellig met vrienden borrelen en meedoen aan de Gospel Night of de Christmas Sing Along.

 

Kerststad Valkenburg

Wil je niet langer wachten en je dit weekend al onderdompelen in kerstsferen? Dan kun je al vanaf vrijdag 18 november terecht in Valkenburg. Je hoeft niet bang te zijn dat het gaat regenen want deze sprookjesachtige kerstfair wordt voor een deel onder de grond gehouden in het eeuwenoude gangenstelsel van de mergelgrotten onder de kasteelruïne van Valkenburg. In dit eindeloze labyrint van gangen vind je livemuziek, lekkere happen en talloze leuke kraampjes. En als je van miniaturen houdt kun je je vergapen aan een 30 meter lang diorama met talloze ornamenten. Zorg er wel voor dat je vooraf alvast een kaartje koopt.

 

Beeld credits: Magisch Maastricht

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit