De leukste uitjes door heel Nederland van 27 mei tot en met 2 juni

 

 

 

27 mei

Vogeleiland per boot

Het Vogeleiland ligt midden in het Zwarte Meer (en dat ligt weer tussen Flevoland en Overijssel). Op het water zitten het hele jaar vogels. En jij kan er met de boot heen: eenmaal aangemeerd kom je in een jungle waar tientallen vogelsoorten broeden, vlinders vliegen en zelfs reeën wonen. Op het eiland kun je naar de vogelkijkhut. En misschien vliegt de indrukwekkende zeearend wel langs.
www.natuurmonumenten.nl

 

 

28 mei

Swingen in de open lucht

Ook deze zomer kun je in het Vondelpark in Amsterdam elk weekend genieten van jazz, cabaret en muziek! Nou ja, zomer: dit jaar maar liefst vijf maanden lang! Op het programma staan al bijzondere optredens gepland zoals een concert van Trijntje Oosterhuis, of het North Sea String Quartet, cabaret van de leukste stand-up comedians en Het Nationale Ballet. Ook zijn er markten, talentenshows en dansworkshops. Op 28 mei wordt het swingen op het Latin Festival. 
www.openluchttheater.nl

 

 

 

29 mei

Pas op: Japanse bloemen

De Japanse Tuin, het pronkstuk van Landgoed Clingendael (tussen Den Haag en Wassenaar), is geopend! In de historische tuin zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te bewonderen. Maar de Japanse Tuin is heel kwetsbaar. Daarom is hij slechts een korte periode per jaar geopend voor publiek – en je mag er zelfs niet met buggy’s of elektrisch aangedreven hulpmiddelen in. De toegang is wel gratis.
www.denhaag.nl

 

 

31 mei

Fietsen door landgoederen

De provincie Utrecht staat bol van de landgoederen. Tijdens deze tocht van 24 kilometer fiets je over zes daarvan. De tocht begint en eindigt in Amersfoort en je krijgt in een pauze een kop koffie of thee met een zoete lekkernij. Prachtig dagje uit, en nog goed voor je conditie ook!
www.vvvamersfoort.nl

 

 

 

1 juni

Bloeiende bollen

Wist je dat Haarlem eeuwenlang het middelpunt van de wereld was op het gebied van bloemen? Nergens was de bloembollencultuur zo inventief, zo bijzonder en zo rijk als in deze stad. In Museum Haarlem kun je historische afbeeldingen, kledingstukken en attributen uit de bollenteelt zien; hierdoor begrijp je hoe Haarlemse bollentelers de wereld veroverden.
www.museumhaarlem.nl 

 

 

2 juni

Oranje tafellaken en servet

Dit is heel bijzonder: Jan Taminiau (je weet wel, de ontwerper van Máxima’s jurk!) mocht voor het Textielmuseum een koninklijk tafellaken ontwerpen. Dit kun je nu zien, samen met ander fraai koninklijk textiel, zoals gedenkdoeken met ingeweven koninklijke portretten, vlaggen en kronen. De expositie heet – hoe kan het ook anders – ‘Oranje boven’.

www.textielmuseum.nl