Nee, het komt niet goed en het loopt niet los

 

Met veel te veel volksvertegenwoordigers die dat wat er speelt onder het volk zoveel mogelijk negeren.

 

 

 

Als je geen Amsterdammer bent kunnen de discussies over het erotisch centrum je hoogstwaarschijnlijk gestolen worden en laat burgemeester Halsema je koud. Als je bedenkt dat het hier om een volksvertegenwoordiger gaat die wat er speelt onder het volk zoveel mogelijk negeert, kun je Amsterdam opeens door Den Haag vervangen en Halsema door Rutte en zijn we er weer.

 

Vorige week kwam, nadat de beantwoordingstermijn twee keer door de gemeente was verlengd, eindelijk de lijst met langverwachte antwoorden op de meer dan honderd vragen over en bezwaren tegen het door Halsema zo fel begeerde grootste bordeel van Europa. Strekking? Het leeuwendeel van de vragen verdiende na ruim elf weken intensief broeden niet eens een antwoord en ondanks een stevig tegenadvies van het dagelijks bestuur van Amsterdam, honderden argumenten van bewoners, bedrijven, horeca en scholen – een erotisch centrum midden in een woonwijk roept de nodige weerstand op – én een negatief conceptadvies van de stadsdeelcommissies, blijft Halsema aan haar plannen vasthouden.

 

Waarom? Omdat ze ervan overtuigd is dat het wel goed komt en dat het zo’n vaart niet zal lopen. Handhaven, dat wel, geeft ze toe. Daar zal ze straks een extra punt van aandacht van maken en dan loopt het wel los met die overlast en criminaliteit rond het erotisch centrum.

 

Dus staan de dealers straks in rotten van tien buiten op de stoep van het megabordeel hun handel te slijten? Handhaven die handel! Wordt er in de portieken van omliggende bewoners gespuugd en geplast door dronken toeristen? Inderdaad!

 

Is de burgemeester misschien heel even vergeten dat ze dit centrum op de agenda heeft gezet omdat ze de bewoners van de Amsterdamse Wallen heilig heeft beloofd om iets te doen aan de overlast in hun buurt? Die bewoners zijn het heel begrijpelijk spuugzat om te worden lastiggevallen door dealers en trekken het niet meer dat er dag in dag uit in hun portiek wordt gespuugd en geplast door dronken toeristen. Hoezo daar dan niet handhaven? Omdat de politie zwaar onderbezet is, weet u nog?

 

Om alvast een stap te zetten en haar goede intenties te tonen, geldt er sinds kort een blowverbod in de straten van de Amsterdamse rosse buurt. Of dat werkt? Werkte het algehele vuurwerkverbod afgelopen oud en nieuw? Nou dan! Waarom niet? O ja: handhaving!

 

Dus nee, het komt niet goed en het loopt niet los. Niet met de huidige overlast op de Amsterdamse Wallen, niet met de toekomstige overlast rond het geplande bordeel van mevrouw Halsema, niet met de huizen van Groningers, met stikstof en de boeren, de nasleep van de toeslagenaffaire, de woningnood of het in de soep gedraaide zorgstelsel.

 

Het komt niet goed omdat er veel te veel volksvertegenwoordigers zijn die dat wat er speelt onder het volk zoveel mogelijk negeren.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans