En ik had er dus verstand van…

 

Als groot Italië-fan was ik helemaal in shock toen ik dit zat te lezen. Ik dacht dat ik best veel wist…

 

 

Zodra iemand met vakantieplannen voor Italië op de proppen komt, weet ik natuurlijk altijd wel iets van de plekjes waar ze van plan zijn naartoe te gaan. En als ik ergens een lijstje zie met de bekendste en beste hotelletjes en restaurantjes ga ik natuurlijk meteen checken hoeveel ik er ken. Kreeg ik nu ineens dit onder ogen van TheFork: een lijst met dé culinaire hotspots voor deze zomer. En wat blijkt? Ik wist het natuurlijk al lang: Italië is de populairste culinaire reisbestemming van 2019. En wat mij betreft ook van 2016, ‘17, ‘18, ‘20, ‘21 en ver, ver daarna.

 

Uiteraard ging ik even meteen de lijst checken. Oeps, oeps en nog eens oeps. Ik ken er niet een van! Hoogste tijd dus om eens wat beter m’n best te gaan doen in dat land. ‘t Is een schande gewoon. Maar goed. Ik ben altijd bereid bij te leren. En ook niet de beroerdste, dat weet je, dus ik geef de lijst meteen door. Bij deze, dan kun jij hem vast gaan testen:

 

 

1. Gallipoli

 

De typische Gallipoli-keuken weerspiegelt eten afkomstig uit de streek Salento als geen ander. In deze streek worden ingrediёnten op een ambachtelijke wijze bereid tot heerlijke gerechten waarin groenten en peulvruchten de hoofdrol spelen. Benieuwd naar één van deze culinaire highlights op je bord? Probeer dan de ‘scapece’. Dit recept dateert uit de tijd waarin de minderbedeelden een makkelijke manier zochten om vis klaar te maken. Het resultaat? Kleine, gepaneerde en gefrituurde visjes die in azijn en saffraan worden geconserveerd en geserveerd. Do we need to say more? 

 

De toprestaurants in deze streek:

 

 

Zie de gehele selectie van restaurants in Gallipoli hier.

 

 

2. Positano

 

Ben je gek op limoncello? Dan is Positano the place to be. Bonus: het is een van de mooiste steden langs de Amalfikust. De aromatische citroenen die in deze regio groeien (waar o.a. de lekkerste limoncello van wordt gemaakt), zijn een bijzonder karakteristiek kenmerk van deze streek. Dus laat je verleiden en let’s go!

 

Restaurants in deze streek die een bezoek verdienen:

 

 

Zie de gehele selectie van restaurants in Positano hier.

 

Afbeelding: Sorrento

3. Alghero

 

Een prachtig landschap en de allermooiste stranden binnen handbereik? Dan ben je bij Alghero aan het goede adres. De lokale gerechten die hier op de kaart staan, hebben wat weg van de Catalaanse keuken. Een must try. Typerend voor dit gebied is de Anghelo Ruju, een rode wijn gemaakt van de kanonau-druif. Zet de glazen maar op tafel en hef het glas. 

 

Restaurants voor op je lijstje:

 

 

 

Afbeelding: Trapani

4. Olbia (Italië)

 

De Sardijnse keuken is een perfecte combi tussen innovatie, creativiteit en respect voor tal van tradities. Uniek: er wordt gekookt met lokale producten zoals kaas, worst, zeevruchten en schelpdieren. Een gerecht dat echt geproefd moet worden is ‘seadas’ met honing en ‘culurgiones’ – een verse gevulde pasta, vergelijkbaar met ravioli. Dit smaakt naar meer!

 

Restaurants in deze streek die een bezoekje waard zijn:

 

 

Zie de volledige selectie van restaurants in Olbia hier.

 

 

5. Taormina (Italië)

 

De Siciliaanse keuken is een mengelmoes van allerlei culturen. De culinaire specialiteiten zijn daarom gebaseerd op heel veel ingrediënten. Denk aan zwaardvis, sardientjes, kappertjes, chili en amandelen. Welke wijn past hier perfect bij? Taormini, een amandelwijn die bestaat uit een combinatie van aromatische kruiden, druiven, amandelen en citrus. 

 

Restaurants voor in het kleine, zwarte boekje:

 

Baronessa
Timeo Restaurant
Gourmet 32

 

Zie de volledige selectie van restaurants in Taormina hier.

 

 

Divertiti! (= veel plezier)

 

Door: Franska

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Franska