Emma Thompson heeft zo ontzettend gelijk

 

Ik hou al van Emma Thompson sinds Love Actually, en sinds vandaag nog een beetje meer.

 

 

Vooral vanwege die scène waarin ze het bed rechtstrijkt in de hoop zo weer grip te krijgen op haar emoties. Ik merk dat ik zelf in tijden van stress en zorg ook vaak over de sprei strijk. Alsof dat gaat helpen.

Nu is Emma weer overal door Good Luck to You, Leo Grande, waarin een zestigjarige vrouw een gigolo bestelt om eens te snuffelen aan alle seksuele geneugten die ze de afgelopen veertig jaar heeft moeten missen.

Emma geeft weer interviews, over van alles, maar vooral over je lichaam. ‘Ons hele leven worden we geïndoctrineerd door beelden van abnormale lichamen. De lijven die je in films ziet zijn bijna allemaal tot het abnormale afgetraind. Die acteurs hebben maanden een dieet gevolgd en elke dag uren gesport om dat te verkrijgen. Het is niet normaal.’ En vervolgens willen wij dat allemaal hebben. ‘We maken dat tot ons levensdoel. Het najagen van een onhaalbaar ideaal.’ Zelf vond Emma het misschien wel het moeilijkste wat ze ooit heeft gedaan: naakt voor de spiegel staan en gewoon naar jezelf kijken, zonder te bewegen. Niet je buik inhouden, niet opzij draaien om zo een betere hoek in je taille te krijgen, nee, gewoon recht voor je uitkijken. Naar jezelf.

Emma sluit af met een tekst die viral gaat op TikTok en die mijn dochter van 13 me onder de neus schoof.

‘Don’t waste your time, don’t waste your life’s purpose worrying about your body. This is your vessel, it’s your house, it’s where you live, there’s no point in judging it, absolutely no point, but it’s very hard to do.’

En zo is het. Dank je, Emma. Amen, Emma.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach