Eetbare bloemen

 

Het thema deze week in Heel Holland Bakt is bloemen. De technische opdracht zijn hartige kaasbloemen, geen echte bloemen dus, maar in de signatuur- en spektakelopdracht komen er eetbare bloemen, bloemsmaken en -essences voorbij. 

 

Dat je viooltjes kunt eten is algemeen bekend, net als rozenblaadjes en lavendel, maar er zijn nog veel meer bloemensoorten die eetbaar zijn. Zelf ben ik dol op de doorgeschoten lila bloemen van de bieslook. De lila miniblaadjes staan prachtig op een salade en combineren net als borage- of komkommerkruidbloemen perfect bij sauzen of visgerechten. Chefs gebruiken in toenemende mate bloemen op het bord als koren- of goudsbloemen, Oost-Indische kers (ook de blaadjes), sechuanknopjes, broccoli- en koolbloemen. Een enkele keer wordt de hele bloem gebruikt, soms alleen de blaadjes.

 

 

Voor het programma Doorbakken ging ik op bezoek bij een teler van bloemen in Noord-Holland. Op water, dus ook nog eens duurzaam. Chefs bestellen er rechtstreeks en een koerier komt elke dag langs om de bestellingen van internationale chefs op te halen. Kleur en een mooie opmaak op het bord dragen bij aan onze smaakervaring, maar structuur en smaak staan zonder twijfel bovenaan. En daar moeten we soms aan wennen. Het voelt wat vreemd soms. Kun je een heel bloemetje eten? Ja, dat kan. Maar begin nu niet als een dolle bloemen uit je boeket te rukken of in het voorjaar de jonge bloemknopjes uit je border of van potplanten, want er zijn wel een paar regels. De bloemsoort moet eetbaar zijn, want de bloemetjes van de nachtschade-familie zijn dat bijvoorbeeld niet. De bloemen moeten onbespoten zijn, dus gebruik niet de bloemen uit een gekocht boeket of de bloemen van plantjes uit het tuincentrum, zelf opkweken gaat prima. 

 

 

Wil je wat inspiratie voor het gebruik, naast mooie garnering? Denk dan eens aan gevulde courgettebloemen, aan bloemenboter als variatie op kruidenboter, of maak eens rozen-, magnolia- of vlierbloesemsiroop. Zelf ben ik ook dol op gefrituurde vlierbloesems: gewoon het hele vlierbloesemscherm in een beslagje dopen, uit laten lekken, heel kort frituren en dan bestrooien met poedersuiker. Aardappelsalade met kruiden én bloemetjes ziet er niet alleen prachtig uit maar is ook verrassend anders van smaak. Wil je spektakel, leg dan een madeliefje dat snel terugvouwt naar een madeliefknopje op het laatste moment op een warm gerecht en het bloemetje gaat spontaan open. Succes verzekerd.

 

Ben je op zoek naar boeken hierover?
Eetbare bloemen, Anna Koster, € 24,95
Minigids eetbare bloemen, Anna Koster, € 6,95
De smaak van bloemen, Julia Voskuil, € 25,99

 

Zelf plukken in de natuur (wel opletten waar je ze vandaan haalt en dat ze onbespoten zijn en niet langs de weg plukken): madeliefjes, vlierbloesem, wilde roos, paardenbloem, dovenetel, klaproos, korenbloem.

 

Liever bestellen? Dat kan hier.

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden