Een slimme meid regelt haar nieuwe paspoort wel op tijd

 

Want voor je het weet kun je niet op reis omdat je je zaakjes niet op orde hebt.

 

 

 

Ik weet niet waar jij je paspoort bewaart, maar bij mij ligt ie in een laatje waar ik nooit in kijk. Goed opgeborgen, samen met de paspoorten van de rest van het gezin van wie er eentje al drie jaar niet meer thuis woont, tot we ooit bedenken om weer naar verre buitenlanden te reizen. Want sinds we alle vier een identiteitskaart hebben, nadat ik mijn paspoort ooit vergat op weg naar Italië, kunnen we in Europa vrijwel overal naartoe. Daar hebben we geen paspoort voor nodig.

 

Maar nu heeft mijn dochter opeens bedacht dat ze misschien na haar afstuderen toch wel de vleugels wil strekken en ver weg op vakantie wil. Dit gaat niet lukken met dat id-kaartje, maar haar paspoort is al zo ongeveer een half jaar geleden verlopen. Nu is ze groot en sterk en zou je kunnen zeggen dat het mijn probleem niet meer is, maar ze blijft m’n kind en ik blijf dus moederen. Al die keren dat ze tussen de tentamens door even thuiskomt om bij te tanken mopper ik dat ze haar paspoort moet verlengen. Blijkbaar ben ik de enige van ons twee die er de zenuwen van krijgt want tot op heden heeft ze nog geen actie ondernomen.

 

En da’s niet handig kan ik je vertellen, want er is in Nederland sprake van een ware paspoortpiek. Normaalgesproken duurt een aanvraag zo’n 5 werkdagen, maar in gemeenten kan het inmiddels weken duren eer je je nieuwe reisdocument kan aanvragen. Dat komt omdat er door een verandering van de geldigheidstermijn van 5 naar 10 jaar in 2014 nu heel veel paspoorten tegelijkertijd verlopen en omdat het in de lente sowieso drukker is omdat veel mensen dan aan hun vakantie en dus hun paspoort denken.

 

Gelukkig wordt er in veel gemeentes wel gekeken of het mogelijk is om het afsprakensysteem te verruimen en de openingstijden te verlengen, maar dat is geen garantie dat je het document sneller in handen hebt. Bovendien moet er minimaal één ouder of verzorger mee als je kinderen jonger zijn dan 18 jaar en dat is ook altijd gedoe.

 

Een slimme meid regelt haar nieuwe paspoort dus op tijd. Nu mijn dochter nog.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit