Een slimme meid controleert haar autobanden op tijd
 

Zit ik met volle snelheid in mijn autootje op de A9 als er opeens een lampje begint te knipperen.

 

 

Als er iets in mijn dashboard begint te knipperen word ik altijd hartstikke zenuwachtig. Bandenspanning controleren. Hoezo controleren?! De auto heeft vorige week een beurt gehad. En ik moet nog zeventien kilometer tot ik thuis ben. Heb ik nou een lekker band?
 

Ik ga van schrik zachter rijden. Trekt mijn auto nou naar links of verbeeld ik me dat maar? Bij de eerste de beste benzinepomp stop ik. Het begint al donker te worden en het is gaan regenen. Tuurlijk. Dit gebeurt me nou nooit op een stralende zonnige dag.
 

Aan de zijkant van dat luchtapparaat staat een lijst met automerken en types. Maar jeetje jongens, kom op nou zeg. Waarom van die kleine lettertjes? Die kan ik zelfs met twee brillen op niet lezen. Ha! Met mijn telefoon maak ik er effe gauw een foto van. Gelukkig kan ik dan het scherm uitvergroten en zie ik wel zes verschillende types auto van het merk dat ik heb. Welk type heb ik ook alweer? Een L of een C en een 1.2 of 1.4? Geen idee eigenlijk. Achterop de auto staat 1.2. Dat zal het dan wel zijn.  
 

Het regent steeds harder als ik dat rottige kleine dopje van het ventiel probeer te draaien. En ja hoor: natuurlijk laat ik dat stomme dingetje vallen. Niet meer terug te vinden in het donker. Jammer dan. Dan moet de nippel op het ventiel. Maar dat ding heeft twee kanten die allebei niet passen. Hoe dan? Oh ja, omdraaien en erop drukken. Oh, gelukkig, daar komt de lucht al.  
 

Was dat het piepje dat ik moet stoppen met drukken? Waarom hoor ik die piep nou niet. Straks zit er teveel lucht in en klapt de band terwijl ik aan het rijden ben. Hang ik onbedoeld in de vangrail. Heb je dat weer.
 

Inmiddels ben ik zeiknat geregend, zitten mijn handen onder de zwarte derrie en ben ik stikchagrijnig. Een slimme meid controleert haar banden op tijd. Maar er zijn van die dagen dat ik niet zo geëmancipeerd hoef te zijn hoor. Dat ik het dik vet prima vind dat mijn meneer de bandenspanning controleert, of het oliepeil, of andere technische zaken. Ik kan weer andere dingen; ben gek op overhemden strijken…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit