Een serenade van Mario

 

Het loopt alweer naar het einde van januari, maar ik kan eigenlijk iedere dag al wat zonnestraaltjes pakken. Dus meestal, zo rond een uur of 12, verplaats ik mijn kantoor naar de patio om wat te werken, aanvragen voor het appartement te beantwoorden, beetje te puzzelen over de marketing van mijn Wine&Foodtours, of zoals nu, wat te schrijven voor Franska. Ik ben net aan het werk als de honden aanslaan. Het is hier zó stil, dus als iemand de weg naar mijn huis inslaat

(zo’n 350m verderop), hoor je dat meteen. Even later komt Mario luid toeterend in zijn Api de bocht omzeilen. Bij mijn huis aangekomen, is het eerste wat hij roept: ‘Auguri!’. Ik roep ‘perche’ en hij antwoordt: ‘per il nuovo anno’. En het klopt; we hebben elkaar nog niet gesproken in het nieuwe jaar. 

 

 

Mario gaat ieder jaar zo rond de kerst naar zijn familie op Sicilië om dan eind januari weer naar huis te komen. Hij stapt uit en ik loop naar beneden om hem te begroeten en om….!!! Ja hoor, hij heeft ze weer meegenomen, er staat een grote doos sinaasappelen en citroenen in de laadbak van zijn Api. Zijn broer heeft op Sicilië een grote sinaasappel-citroenboomgaard en ieder jaar brengt Mario een doos van dat onbespoten zongerijpte fruit voor mij mee. Het is grappig, want hij beloofde mij dit al bij onze eerste ontmoeting. Een ontmoeting die ik niet snel zal vergeten. 

 

Het was in het voorjaar van 2014 en ik deed na de lunch een kleine siësta. Ik was denk ik net ingedommeld, toen ik al weer wakker werd. Ik hoorde iemand zingen. Eerst bleef ik verbaasd luisteren en dacht: hé, er zingt een man onder mijn slaapkamerraam “o sole mio, sta’ n ronte a te! o sole, o sole mio, sta ’nfronte a te!”. Mamma mia, wat is dit nu weer! Ik sta op, kijk uit het raam en ja hoor: er staat nog steeds een man te zingen onder mijn slaapkamerraam. Dus ik roep: “Grazie Mille” en de man begint te lachen. Hij zegt dat hij een afspraak met Fabrizio (mijn aannemer) heeft. “Prima”, zeg ik. Even later komt ook Fabrizio aanrijden en stelt Mario aan mij voor. Hij vertelt dat hij het vak van Mario heeft geleerd. Sinds die dag zijn Mario en ik vrienden en brengt hij mij ieder jaar een kistje sinaasappelen en citroenen van Sicilië. Ik maak daar ieder jaar sinaasappelmarmelade van en die prijkt dan weer de hele zomer op de ontbijttafel van mijn B&B-gasten.

 

 

 

Door Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.