Een ode aan gourmetten

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Een ode aan gourmetten.

 

 

Ik moet iets opbiechten. Foodlover in hart en nieren, geobsedeerd door al het eten en als het even kan, doe ik niks liever dan de hele dag koken. Toch neem ik eens per jaar glunderend plaats achter het gourmetstel, heerlijk vind ik het!

 

Het is een typisch Hollandse traditie waar menig foodie op neerkijkt. Als je het goed bekijkt, heeft het toch echt alles wat een goede avond nodig heeft. Niemand heeft stress over al het eten dat bereid moet worden en iedereen eet alleen maar wat ze lekker vinden.

 

Kerstmis vieren wij altijd bij opa en oma. Dat we überhaupt langskomen is al een onderneming an sich voor het paar en stel je voor dat er ook nog eens gekookt zou moeten worden. Het antwoord daarop is zo lang ik me al kan herinneren om te gaan gourmetten. Ik heb absoluut geen ambitie om deze activiteit vaker dan eenmaal per jaar te herhalen, maar naar die ene avond kijk ik reikhalzend uit.

 

De hele avond eten
Denk er maar eens over na. Doordat er zo veel dingen op tafel liggen, kun je de hele tijd bedenken waar je op dat moment het allermeeste zin in hebt. En als je een beetje rustig aan doet, kun je de hele avond blijven eten. Zorg dan wel dat je een t-shirt aanhebt onder je kersttrui, want hoe langer dat ding staat te loeien, hoe heter het wordt. Die trui gaat sowieso uit.

 

Zelf maken
Als je goed vlees haalt bij de slager, is er geen enkele reden waarom gourmetten niet geweldig lekker zou kunnen zijn. En het houdt je scherp. Een mini plakje biefstuk perfect medium-rare bakken is een uitdaging, maar elke keer dat het lukt, maakt m’n hart een sprongetje. Ook leuk: zelf mini slavinken maken, gehaktballen of schnitzels. Als je het echt feestelijk wilt maken, ga je voor hertenbiefstuk of kalkoen.

 

Sauzen
En dan hebben we het nog niet eens over de sauzen. Cranberry voor bij vlees, mosterd-dille voor bij zalm, knoflook voor bij alles. Je maakt ze van tevoren, het kost sowieso nauwelijks tijd. Bij ons staat er ook standaard mayonaise op tafel voor m’n lievelingsbijgerecht: de aardappelkroketjes. Dat de stank van deze avond nog dagen in al mijn kleren blijft hangen, neem ik voor lief.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav