Het is de schuld van de man dat het zo moeilijk is om cadeaus voor ze te kopen

Als kleine versie van mezelf gaf ik mijn vader ieder jaar sokken. Waar hij altijd even tevreden mee leek, dus lange tijd was dat prima.

 

 

Tot ik ergens rond mijn veertiende van cadeautjes geven een skill maakte en ik het zelf niet meer genoeg vond. Hij heeft nooit geklaagd over die sokken trouwens. De gebundelde boekjes van Youp volgden, maar ook die raakten uitverkocht en goddank kreeg hij toen naast zijn werk ook hobby’s. Horloges en wielrennen. Met die eerste moet je tegenwoordig uitkijken, maar wielrenmutsen-thermosokken-handschoenen heeft een vader blijkbaar nooit genoeg. Cadeaus aan een man geven is een opgave en het blijkt óók nog eens hun eigen schuld.

 

Is een vader nog met alles gelukkig, bij een eventuele mannelijke partner ligt dat toch anders. Die van mij heeft gelukkig een bijna ongezonde liefde voor de zeilsport. Ik gaf zeillaarzen, waterdichte sokken, spraytops en zelfs ooit een Long Jon, zoals ze dat dan noemen. Dat is een soort tuinbroek van thermo voor ónder je zeilpak. Blij dat hij was. Zelf heb ik dit verdrongen naar een ver hoekje in mijn hoofd. Het is kortom gewoon enorm handig als de mannen in je leven obsessief een sport beoefenen. Is dit niet zo, dan moet je maar hopen dat ze koken of lezen. Want wat geef je een man anders.

 

Experts zeggen dat het vooral ook de eigen schuld is van een man dat wij niet weten wat te geven. Kijk, ik bejubel altijd experts die zeggen dat het vooral niet aan mij ligt. Allereerst zit het ‘m in dat de man zélf nooit weet wat hij zou willen krijgen. In het geval van mijn vriend heb ik dit opgelost in erváringen. Hij krijgt altijd iets te doen. Een nachtje weg, een vliegticket voor de vakantie of bijzonder uit eten. Want als hij niet weet wat hij wil krijgen, dan vind ik het in ieder geval zelf nog leuk. Volgens psycholoog Weiss van Psychology Today wordt het ons ook lastig gemaakt, omdat mannen vaak meteen kopen wat ze willen. Op die manier blijft er nog maar weinig te wensen over voor op de verlanglijst.

 

Het volgende probleem in cadeaus aan mannen geven is dat ze vergeten hoe ze moeten spelen. Dat verklaart mijn enorme dankbaarheid toen mijn vader ineens een hobby vond in plaats van 24/7 te werken. Omdat mannen vergeten wat leuk is en zich vooral richten op iets functioneels krijgen ze vaak gereedschap. Mijn vader heeft twee linkerhanden, dus dat heb ik gelukkig nooit in mijn hoofd gehaald.

 

Wat je zou moeten geven volgens de expert? Iets wat een man niet in verband kan brengen met werk of klusjes doen, maar puur met ontspanning of spelen. Ik voorspel een enorm verwarrende kerst voor veel mannen, maar het is het proberen waard. En anders doe je gewoon wat ik altijd doe: een beleving geven waar je zelf ook lol aan hebt. Is er in ieder geval één iemand blij en meestal zelfs twee.

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans