Eén hondendrol die 25.000 euro aan schade veroorzaakt?

 

In 2004 krijgt André Damveld op zijn melkveebedrijf in minder dan twee weken tijd met tien spontane abortussen te maken.

 

Het ene na het andere kalfje vindt hij dood terug op de roostervloer en wat daar de oorzaak van kan zijn, hij heeft geen enkel idee. Want zijn beesten zien er zo op het eerste gezicht gewoon gezond uit en vertonen ook geen raar gedrag. Hij haalt de dierenarts erbij en na onderzoek hoort hij wat er aan de hand is: neospora, ofwel een parasiet die koeien binnen kunnen krijgen door hondenpoep. 

 

Honden kunnen ermee besmet raken door het opeten van nageboortes van besmette koeien, het oplikken van vruchtwater, maar ook door het eten van rauw vlees van de slager. Eenmaal besmet kan de hond eitjes van de parasiet uitscheiden via de ontlasting. Als een koe deze hondenpoep via het voer of het drinkwater binnenkrijgt, raakt ook zij besmet. En is een koe eenmaal drager, dan blijft ze het en krijgen de nakomelingen het ook.

 

Helaas blijft de schade niet beperkt tot de miskramen in zijn stal, want na nog weer wat onderzoeken blijkt veertig procent van Damvelds koeien drager van de parasiet te zijn. De beesten zijn in dit geval ‘onzichtbaar ziek’ maar met de dieren kan niet worden doorgefokt, ze brengen minder melk op en verkopen is geen optie. Pas na acht jaar zal hij definitief zijn verlost van de parasiet, weet hij door melktankonderzoek. Tegen die tijd is de schade opgelopen tot 25.000 euro.

 

Dat Damveld hondenbezitters oproept om hun honden aangelijnd te houden als ze over zijn grond lopen – en corona brengt meer wandelaars op de been dan ooit tevoren! – behoeft geen betoog. En Damveld staat niet alleen in zijn oproep. Want onlangs riep de gemeente Hof van Twente hondenbezitters via sociale media op ze aangelijnd te houden in de buurt van weilanden en nooit meer zonder poepzakjes de deur uit te gaan.

 

Inmiddels vergelijkt de boer neospora met corona. Eerst heeft niemand ervan gehoord en als je er voor het eerst van hoort denk je dat het wel los zal lopen en jou niet zal treffen. Totdat je zelf, of iemand uit je omgeving, doorziek wordt – of erger. Dus laten we boer Damveld nou maar gewoon geloven – dat er wandelaars zijn die de discussie aangaan ergert hem nog het meest – en onze honden aangelijnd houden als we het echt nodig vinden om zijn weiland te betreden. Of anders voor het bos kiezen.

 

Bron: AD

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans