Een homo in de kerk. Kan dat?

 

De Christelijke Gereformeerde Kerk Zwolle wordt vandaag misschien uit de landelijke koepel van de CGK gezet. Vanwege de ruimte die zij bieden aan homoseksuele kerkgangers.

 

Met andere woorden: ze horen er niet bij. Boem. Ik zeg gewoon hoe ik het voel. Ben je homo en houd je van God dan heb je pech. Althans volgens de landelijke koepel van de CGK. Maar in Zwolle hebben ze een andere mening en vragen zij juist meer ruimte om hun eigen weg te kiezen om die mening vorm te kunnen geven. Om homostellen juist wel volledig in hun geloof mee te laten delen met de kerk.

 

De landelijke koepel blijft bij het standpunt dat homorelaties zondig zijn en dat kerkgangers die een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht niet worden toegelaten tot het doen van openbare geloofsbelijdenis, de heilige doop en de viering van het heilig avondmaal. En daarmee wordt de Zwolse kerk misschien uit de landelijke koepel gezet. 

 

Maar hoe mooi zou het zijn als die ruimte anno 2020 eindelijk wel gegeven wordt. Zodat de kerk er werkelijk voor iedereen is. Want je wordt geen homo, het is geen modegril en zeker ook geen ziekte die te genezen is. 

 

Voor veel homo’s en lesbiennes is er een lang en ingewikkeld traject aan voorafgegaan eer ze uit de kast durfden te komen. En toen die kastdeur eindelijk opende, ging de kerkdeur met een rotklap dicht. En daar sta je dan met je geloof onder je arm en je hoort er niet meer bij. Hoe verschrikkelijk moet dat zijn als je een geloof hebt waar je je fijn bij voelt, dat een baken voor je is in een wereld die steeds ingewikkelder wordt. Daarom willen ze in Zwolle een kerk voor iedereen zijn. Precies zoals het in de bijbel bedoeld is. “Vanuit de oproep God en elkaar lief te hebben, worden we opgeroepen elkaar te aanvaarden, zoals Christus ons heeft aanvaard.”  

 

Mooie woorden hoor. Zou het met Kerstmis in het vooruitzicht dan niet fantastisch zijn als de landelijke koepel dit in daden omzet? Dat ze aanvaarden dat homo’s en lesbiennes ook van God houden? En ze daarom wel de ruimte geven om hun geloof in volle omgang te delen met de kerk? 

 

Lijkt me een prachtige start van een nieuw decennium. Vrede op aarde. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit