Laten we vooral níet rustiger aan doen met z’n allen

 

Gisteren voelde ik me de meest ontaarde vriendin ter wereld.

 

Zaten we net lekker zoete aardappeltjes, tomaat en rode ui uit de oven te eten (en ja, daar zat truffelmayo bij), wilde mijn vriend ineens tussen zijn verhaal door weten wat er met me was. En ik hoorde het mezelf echt vragen: ‘Kunnen we misschien een kwartiertje niet praten, lief, gewoon maar vijftien minuten?’ Ik ben officieel lullig.

 

Bij mij is niet willen praten hét signaal dat ik het druk heb, daarom moest ik even slikken toen ik de kop in de Volkskrant zag: ‘Te druk op je werk? Doe het eens niet rustiger aan.’ Naast geagiteerd door de titel raakte ik ook geïntrigeerd, want zou het kunnen? Ik wil het namelijk helemaal niet rustiger aan doen, al is dat het enige advies dat ik altijd krijg, en daar is dus blijkbaar een manier voor zegt Rick Pastoor, schrijver van het boek GRIP, het geheim van slim werken.

 

Ik dook even voor jullie in het interview en nu ik het interview af heb, beloof ik dat ik ook in het boek om alle geheimen van Rick te ontfutselen. Allereerst zou ik graag van hem willen weten wat die ene tool is om afspraken mét eindtijd in te plannen, lijkt me zalig. Wat tips van Pastoor, zodat we het niet rustiger aan hoeven te doen.

 

1. De agenda

 

Minuut voor minuut uitschrijven die werkweek, van je reistijd (daar ben ik zo anderhalf uur mee zoet inderdaad) tot begin- én eindtijd van een afspraak. En laat vooral anderen je agenda niet innemen, jij bent de baas over jouw tijd. ’s Morgens scherp? Plan dan taken waar je focus voor nodig hebt.

 

2. Schrijf op

 

Soms schrijf ik mijn to do-lijst met terugwerkende kracht, omdat ik zo precies zie wat ik op een dag deed. Maar Rick dringt aan om alles op te schrijven. Je hersenen laten je telkens denken aan dat ene tabje wat nog openstaat en dat gebeurt vooral op onhandige momenten. Schrijf het op, dan is het uit je hoofd. Maak trouwens ook een duidelijke lijst met goed uit te voeren taken, zo hou je het overzichtelijk.

 

3. Wat loont?

 

Best de moeite waard om eens over na te denken. Het honderd keer uitruimen van de vaatwasser en het altijd reageren op appjes zorgen niet voor een promotie. Pastoor pleit voor dingen doen die niet urgent zijn. En heb je het gevoel dat je duizend dingen doet die niet bij je functie horen? Sla dan je functieomschrijving er nog eens op na of schrijf ‘m gewoon zelf.

 

4. Overdenk

 

Je accountability partner schijnt de grootste succesfactor te zijn. Iemand waar je op wekelijkse basis de werkweek eens stevig mee doorneemt. Zo check je of je wel echt zo efficiënt met je tijd omgaat. Ik ben nog op zoek naar een gewillig persoon, iemand?
 

5. Nee tegen de notificatie
 

Eén ding doe ik al voorzichtig goed, ontdekte ik. Zo krijg ik geen pushmelding van mijn mail, net als dat ik de meeste groepsapps op stil heb staan. Mijn koptelefoon is hier het signaal dat ik bezig ben en liever niet gestoord wordt. Ik moet nog wel bij Pastoor op les, want hij heeft geen enkele notificatie aan (wow) en checkt in drie agendablokken per dag zijn mails en andere berichten. Terwijl ik dit schrijf, tikt er net iemand dwars door mijn koptelefoon heen op mijn schouder. Maar het was het proberen waard.

 

Ook slim:

 

– Een meetingloze dinsdag.

 

– Zie jezelf als de persoon die je wilt zijn en kijk wat voor eigenschappen die persoon bezit. Ik heb net een extra grote agenda besteld en mijn telefoon zit in mijn tas. Je mag er dus vanuit gaan dat ik een succesvol en stressvrij mens in wording ben. Googelt: ‘geeft Rick Pastoor ook cursussen?’

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans