Een heel bijzonder feestje bij de barones

 

Laatst plofte er een heel bijzondere uitnodiging in mijn mailbox. Of ik bij de opening van een tentoonstelling wilde zijn. Niet zomaar een tentoonstelling in een museum, ik zou op een echt kasteel sjiek dineren met een heuse barones, Alexandra van Zuylen van Nijevelt.

 

Nou, dat wilde ik natuurlijk wel. Best een beetje zenuwachtig reed ik naar Haarzuilens. En opeens zag ik het in de verte: Kasteel De Haar. Wat een prachtige plek. Midden in een enorme tuin staat een kasteel als uit een sprookje. Met een oprijlaan en torens. Gebouwd door de overgrootouders van Alexandra, Baron Etienne van Zuylen en zijn vrouw Hélène de Rothschild.

 

Ik heb nog nooit zoiets moois gezien. Op de resten van een middeleeuwse ruïne werd een werkelijk schitterend kasteel gebouwd met een enorme hal, een ridderzaal en een echte balzaal. De barones herself leidde me rond.

 

 

De reden voor het diner is de opening van de tentoonstelling Bon Voyage, Groeten uit the golden age of travel. Hier wordt tot en met september van dit jaar het verhaal verteld van de reizen die de overgrootouders van Alexandra maakten aan het einde van de negentiende eeuw.

 

Zij behoorden tot de happy few die alle tijd en geld hadden om naar allerlei exotische oorden te reizen. Dat bijzondere leven is vastgelegd in foto’s, telegrammen en brieven. Moet je zien hoe baron Etienne in India op een olifant zit in een driedelig kostuum. Of barones Hélène, volledig ingesnoerd in een lange jurk en met hoed, op een kameel voor de piramides. Wat je toen wel niet aan bagage met je meesleepte zeg.

 

 

Niks travel light met een bikini, een zomerjurk en een paar slippertjes. Met in je toilettas een beetje make-up en een deootje. Nee joh, een eindeloze hoeveelheid personeel, hutkoffers en reiskistjes met de meest bizarre gebruiksvoorwerpen. Van knopenhaakje, om je korset dicht te krijgen, tot een kammetje om je snor en je baard te fatsoeneren. 

 

Het kasteel is echt indrukwekkend en behoorlijk over the top. Er hangt ook een beetje magie omheen. Ik werd er meteen door gegrepen en vergat daarom gewoon hoe groot het eigenlijk is.

 

En natuurlijk MOEST ik even weten hoe het is om barones te zijn.

 

Hoe vond u het als kind om barones te zijn?

“Ik wist natuurlijk wel dat mijn jeugd anders was dan die van mijn vriendinnetjes. Ik groeide op in het jetset-leven van mijn ouders. Tijdens de kerstdagen en de vakanties logeerde ik in deze sprookjesachtige omgeving. Mijn moeder was nooit bang dat mijn zussen en ik deze unieke kunstschatten kapot zouden maken. We speelden gewoon tikkertje tussen de harnassen en de antieke kasten. Het kasteel is zelfs zo groot dat we elkaar nooit meer terug konden vinden als we verstoppertje deden.”

 

Wie logeerden hier zoal op uitnodiging van jouw vader baron Thierry van Zuylen van Nyevelt?

“Wereldberoemde filmsterren, zoals Brigitte Bardot en Roger Moore, logeerden op De Haar. Maar dat vond ik niet zo interessant. Ik vond het veel leuker om te genieten van het kasteel. Iedere keer dat ik hier kwam ontdekte ik weer nieuwe dingen. En dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.”

 

Wat betekent de titel voor u?

“In Nederland bestaat deze nog, maar in het buitenland niet. Daar ben ik gewoon mevrouw Watson en weet niemand van het bestaan ervan. Ik ben ook niet zo van de glamour. Ik heb jarenlang voor de klas gestaan op een Franse staatsschool waar ik Engelse les gaf.”

 

Eet u eigenlijk weleens een patatje?

“Maar natuurlijk doe ik dat. Wat dacht je… patat mét! Toen ik hier als kind logeerde stond er altijd een snackkraam bij de ingang van het kasteel. Daar kocht ik van mijn opgespaarde zakgeld altijd een lekker patatje. Heerlijk!”

 

We hadden het heel gezellig, de barones en ik. 

 

 

Zelf een bezoekje brengen aan Kasteel De Haar en de tentoonstelling Bon Voyage! Groeten uit de golden age of travel? Kijk voor meer informatie op www.kasteeldehaar.nl. En geniet vooral! Het is werkelijk prachtig…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit