Balletjes in
boter­saus

 

Deze Italiaanse ballen vallen nu al in de smaak hier op de redactie. Ik word meteen naar de keuken gestuurd.

 

Van verschillende recepten tot technieken en eigenlijk alles wat je wilt weten over Italiaans koken. De bijbel van de Italiaanse keuken is mijn nieuwe go-to boek. En deze balletjes moest ik meteen maken voor mijn collega’s.

 

Spinazie-ricottaballetjes met
salie-botersaus

 

Bij dit recept wordt elk balletje meerdere keren door zeer fijne bloem gerold, met tussenpozen van telkens 15 minuten. In deze tijd trekt er een beetje vocht uit de ricotta in de bloem. Er ontstaat zo een dun, naadloos laagje pasta om de romige vulling. Een tijdrovend werkje, maar meer dan de moeite waard!

 

Dit heb je nodig
Voor de malfatti:

  • 30 ml extra vergine olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 400 g spinazie
  • 250 g ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • Schil van ½ citroen, geraspt
  • Snufje nootmuskaat
  • 200 g 00-bloem
  • zout en peper

 

Voor de botersaus:

  • 125 g boter, in blokjes
  • 6 blaadjes salie

 

Om te serveren:

  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt

 

Benodigdheden

  • vergiet
  • schuimspaan

 

 

Zo maak je het

  1. Verwarm de olijfolie met de knoflook in een ruime koekenpan. Voeg, zodra de knoflook begint te geuren, de spinazie en een snufje zout toe. Bak ongeveer 3 minuten, tot de spinazie geslonken is. Haal de spinazie uit de pan en laat uitlekken in een vergiet.
  2. Laat de spinazie afkoelen en knijp vervolgens zo veel mogelijk het vocht uit de spinazie. Hak de spinazie fijn.
  3. Meng in een ruime mengkom de ricotta met de spinazie en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  4. Zet een bak klaar met de bloem en een grote schaal voor de malfatti.
  5. Vorm kleine balletjes ter grootte van een walnoot van het ricotta-mengsel en rol deze door de bloem. Leg de malfatti apart en laat15 minuten rusten. Herhaal deze handeling vijf keer.
  6. Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook. Voeg zout toe zodra het water kookt.
  7. Kook de malfatti nu af. Zodra de malfatti boven komen drijven laat je ze nog 1 minuut koken.
  8. Begin intussen met het maken van de botersaus. Smelt de boter met de salie. Laat de salie zijn aroma afgeven. Voeg 2 eetlepels kookwater toe en laat zachtjes koken tot een gladde botersaus.
  9. Haal de malfatti met een schuimspaan uit het water en doe ze bij de boter. Roer of schud de pan tot alle malfatti bedekt zijn.
  10. Serveer met een beetje Parmezaanse kaas.

 

 

 

 

De bijbel van de Italiaanse keuken
Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti
Beeld: Saskia Lelieveld
Uitgeverij Carrera Culinair

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares