Een fijn gesprek met Harry de Winter

 

Via de soundtrack van je leven een fijn gesprek voeren, Harry de Winter kan dat als de beste. 

 

 

 

Meer dan 130 afleveringen maakte hij van het programma Wintertijd. Samen met zijn gast van de avond nam hij het leven door aan de hand van muziekfragmenten die allerlei herinneringen opriepen en daar kan je heerlijk over praten. Een fijne tafelheer die zijn gasten in hun waarde laat, kom daar nog maar eens om in het huidige televisielandschap.

 

Harry de Winter beheerst de kunst van een goed gesprek voeren en hij had de afgelopen 23 jaar ook niet de minsten aan tafel. Wat te denken van Salman Rushdie, Cliff Richard en Rolling Stones-bassist Bill Wyman? Ook talloze BN-ers vertelden hem hun levensverhaal zoals over hun jeugd of de diepe dalen van liefdesverdriet. Hij kreeg oppermopperaar Maarten van Rossum zelfs aan het huilen bij een klassiek pianoconcert van Schubert. ‘Dat is toch niet erg? zei Harry daarover.

 

Maar zelf huilen kan hij niet, zelfs niet nu hij weet dat hij ongeneeslijk ziek is. Afgelopen zaterdag was Chantal Janzen te gast en zij sprak over haar bijzondere band met Kiki, een ongeneeslijk ziek meisje met wie Chantal bevriend was en hoe ze sinds de komst van haar zoon Bobby zo makkelijk om van alles en nog wat moet huilen. Harry vertelt dan dat hij na de geboorte van zijn zoon, 35 jaar geleden, nooit meer heeft gehuild. Niet na de dood van zijn vader en ook na de verschrikkelijk diagnose, terminale asbestkanker, heeft hij nog geen traan gelaten. Recht op de man af vraagt Chantal dan hoe Harry ‘zijn spons uitknijpt’. Hij parkeert het maar gewoon en dat vindt hij zelf eigenlijk ook niet normaal.

 

Misschien komen de emoties wel los in de allerlaatste aflevering van zijn Wintertijd als hij samen met Jeroen Pauw de soundtrack van zijn eigen leven doorneemt aan de hand van zijn favoriete muziek. Ik had nog wel 130 afleveringen met Harry willen zien, maar het is niet anders…

 

Wintertijd is de komende weken nog te zien op NPO2 op zaterdag om 22.05 uur op NPO 2

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit