Een ekster en een hond die er een innige vriendschap op nahouden?

 

Of een kanarie die elke ochtend naar de keuken komt vliegen om zijn badje te nemen?

 

 

 

 

‘Ik moest aan je Plukkie denken bij het lezen van dit verhaal!’ appte vriendin L  (een collega van vroeger) van de week. Ze had een vrolijk stukje in het AD gelezen over een ekster en een hond. Even kort: Ekster Molly, die een paar jaar geleden uit zijn nest tuimelde en werd gered door de baasjes van staffordshire-bulterriër Peggy, werd op slag verliefd op hond Peggy en geloof het of niet, maar de liefde was geheel wederzijds. Over de bijzondere vriendschap tussen de vogel en de hond werd door de baasjes heel begrijpelijk enthousiast en frequent bericht op Instagram. Dat leverde, behalve meer dan een miljoen volgers, ook een paar notoire zeikerds op die de dienst Parken en Wilde dieren inschakelden omdat ekster Molly zonder vergunning in huis gehaald zou zijn – er zijn klaarblijkelijk echt loketten waar je je moet melden als je een eksterbaby in huis wilt halen. Hoe dan ook werd Molly uit huis geplaatst. Australië was te klein bij het lezen van zoveel onrecht. Er volgden acties en protesten en petities en jawel! Van de week zijn Molly en Teddy zowaar weer herenigd.

 

Terug naar mijn Plukkie nu. Plukkie was mijn kanarie en pas sinds kort in mijn leven op het moment dat ik met vriendin L. ging samenwerken. Een vogel in een kooitje ging me aan mijn hart. Daarom leerde ik Plukkie om mijn hele huis als kooi te gebruiken en zijn eigen kooitje alleen als bedje om ’s avonds lekker in te gaan pitten. Een vogel alleen thuis vond ik zielig. Daarom liet ik altijd een radio voor Pluk aan als ik er niet was en ging Pluk in zijn kooitje met me mee in de auto als ik voor langere tijd de hort op moest. En dan was er nog Plukkies badritueel wat behelsde dat ik elke ochtend een bakje lauw water voor hem op het aanrecht zette om lekker in te spetteren. Plukkies vorderingen werden te pas en te onpas met vriendin L. gedeeld. Ze vond het meestal wel geinig en soms ook wel over de top, al dat gekwaak over een kanarie. Maar ze vond het vooral apart, dat je een kanarie blijkbaar zoveel kan leren.

 

Bij het zien van de foto’s van ekster Molly en staffordshire-bulterriër Peggy die samen bij hun baasjes op bed zitten en gespiegeld aan elkaar op hun rug gaan liggen, moest ik twee keer kijken. Was dit echt? Maar hé! Als je een kanarie kunt leren om in de ochtend naar de keuken te vliegen om op het aanrecht zijn badje te nemen, dan moet het toch ook niet al te moeilijk zijn om een ekster wegwijs te maken in huis. Want een ekster staat te boek als een razend slimme vogel en of je dat in zijn algemeenheid van een kanarie kan zeggen?

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans