‘Ik ben echt gek
op fikkie stoken

 

Als kind was Adje al dol op fikkie stoken en nu ze in Italië woont, haalt ze helemaal haar hart op.

 
Mijn ouders hadden een vooruitziende blik en gaven mij een jongensnaam. Mijn volledige naam is Adriana Marianne en zij noemden mij Adje. Ik ben tot nu toe nog maar één vrouwelijke Adje tegen gekomen en dat was de zus van mijn moeder naar wie ik vernoemd ben. En net als zo veel mannen ben ik gek op fikkie stoken.
 
Vroeger op de camping in Frankrijk  stond ik altijd als enige vrouw  een goed vuur te maken op de gemeenschappelijke barbecueplaats. Er werden jaloerse blikken gewisseld als mijn steak perfect gegrild van het vuur kwam. Menig Fransman vroeg daarna of hij mijn vuurtje over mocht nemen.
 
Hier in Umbrië begint het in oktober, overal zie je grote rookpluimen en je ruikt die heerlijke lucht van een fikkie. Niet dat het mag hoor, maar iedereen doet het. Typisch Italiaans zal menigeen denken, het is verboden, je kunt er zelfs een goede boete voor krijgen, maar daar trekken we ons niets van aan. Het landje moet worden opgeruimd, de olijfbomen wat gesnoeid en dan heb je al snel genoeg voor een mooi vuur.
 
Nu ik in Italië woon, gedraag ik me conform de gebruiken van het land en heb hier al menig vuur gestookt. Geen kleintjes, nee grote, zelfs hele grote. Ik vind het heerlijk en haal mijn jongenshart op.

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.