Duizenden schoentjes blijven leeg

 

Met pijn in haar hartje moet kleine Ava aanhoren dat de andere kindjes cadeaus hebben gekregen waar zij niet eens van durft te dromen.

 

De kleine Ava zingt net als de andere kindjes in haar klas van ‘oh kom er eens kijken’. En dan dat ze iets ‘in haar schoentje vindt’ en dat ze ‘alles gekregen heeft van die goede Sint’. Maar hoe hard kleine Ava ook zingt, ze weet heel goed dat dit tegen dovemans oren is. Vorig jaar moest ze het stellen met een chocoladeletter in haar schoentje. Niet eens de letter A van Ava, maar een M. Zou Sinterklaas haar naam zijn vergeten, had ze aan haar mamma gevraagd. Mamma had gezegd dat die oude Sint gewoon wat vergeetachtig was geworden.

 

Met pijn in haar hartje had Ava moeten aanhoren dat de andere kindjes in de klas cadeaus hadden gekregen waar Ava zelfs niet van durft te dromen, en dat aanhoren deed bijna nog meer pijn dan het zien van haar schoentje met alleen maar die chocoladeletter. En dan hoe mamma naar haar keek. Alsof mamma bijna ging huilen. Maar dit jaar kwam de aap uit de mouw. Dit jaar heeft Ava’s mamma verteld dat Sinterklaas niet eens echt bestaat. Mamma zei dat de ouders zelf voor sinterklaas spelen en cadeautjes in schoenen stoppen als de kindertjes slapen. Gek genoeg was dat voor Ava een hele opluchting. Ava weet heus wel dat haar mamma heel weinig centjes heeft, maar dat dat niets zegt over hoeveel haar mamma van haar houdt.

 

Als ze na pakjesavond het kringgesprek in Ava’s klas doen, houdt Ava zich zo stil mogelijk. Ze steekt haar vinger niet op als in ‘ja juf, ik wil de beurt’ en ze kijkt ook niet op. Want als ze zou moeten vertellen over haar pakjesavond, dan zou ze zo maar gaan liegen om zich niet zo erg te hoeven schamen. Gelukkig weet juf het best wel, dat de bomen niet tot in de hemel groeien bij kleine Ava thuis. Daarom laat juf de kleine Ava gemakshalve maar links liggen.

 

 

 

 

Of Ava een uitzondering is? Volgens Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp wordt er bij een heleboel kindjes helemaal niet op de deur geklopt komende donderdag en worden er wel degelijk heel wat huisjes stilletjes voorbijgelopen. De stichting probeert elk jaar zoveel mogelijk kinderschoenen van cadeautjes te voorzien. In drie jaar tijd heeft de stichting het aantal aanmeldingen met meer dan de helft zien stijgen. Vorig jaar konden meer dan 86.000 schoenen worden gevuld, maar dan nog blijven er duizenden schoenen over. Want dit jaar telt de wachtlijst zo’n 15.000 namen.

 

En doneren kan nog steeds.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans