‘Doosje’ boeken mee op vakantie?

 

Caroline moet er niet aan denken dat ze niets te lezen bij zich heeft. Gelukkig is dat tegenwoordig een stuk eenvoudiger (en lichter!) dan vroeger.

 

 

Het zweet breekt me uit bij de gedachte dat ik niets te lezen heb. Altijd al gehad. Zeker op reis. Moet er niet aan denken. Zelfs op korte vluchten tref je me niet aan zonder minstens drie tijdschriften én een (nieuw) boek. Tot een aantal jaar geleden wilde ik het liefst met de auto op vakantie. Vanwege het doosje boeken dat ik dan mee kon nemen. Weken, zo niet maanden, was ik bij wijze van voorpret bezig met dat zorgvuldig samenstellen.

 

Achterflappen-lezend bracht ik uren door in de boekwinkel om tot een uitgebalanceerde selectie te komen. Keuzes, keuzes, keuzes. Want ik wilde mezelf behoeden voor boeken die, eenmaal in een zonnig oord, tegen zouden vallen. Dat ik ze voor niks meegesjouwd had.

 

En ik schaf ook niet meer vijf boeken tegelijk aan

 

Sinds die tijd is mijn leven een stuk eenvoudiger geworden. En reis ik veel lichter. Door mijn e-reader. Als ik tegenwoordig ergens lees over een boek dat me wel wat lijkt, download ik eerst de preview voor ik tot aanschaf overga. Na de eerste tien of twintig pagina’s weet ik meestal wel of ik verder wil lezen. Of niet. En ik schaf ook niet meer vijf boeken tegelijk aan, maar gewoon één voor één.

Tijdens mijn bijna negen uur durende vlucht naar Atlanta, vorige week, las ik het nét verschenen ‘Vintage’ van Patty Stenger. Een van de hoofdpersonen, Cecile, 50+, Amsterdams hip, heeft als jonge vrouw de meubelzaak van haar vader omgetoverd tot een toonaangevende designwinkel. Ik zie haar en haar zaak zó voor me, al jaren een vrouw wier mening er in ieder woonblad toe doet. Oud is ze nog lang niet, al denkt haar zoon Jord daar anders over. Na drie afgebroken studies en een half jaar bankhangen besluit hij de familietraditie voort te zetten. De in alle opzichten strak in het pak zittende Cecile is niet onverdeeld enthousiast over hem en zijn plannen voor een webwinkel. Ook niet over haar ambitieloze dochter Juul, trouwens, die alleen via sms communiceert en in Hengelo woont met een losbol van een man met een tatoeage in zijn nek. Als Ceciles vader in zijn huis in Spanje ten val komt, trekt hij samen met Juul bij haar in, in haar vlekkeloze designhuis. Niet alleen komt er dan een naar geheim aan het licht dat veel in hun levens verklaart, ook alle verhoudingen in deze tot dan toe langs elkaar heen levende familie verschuiven. Wat er in moeder, kinderen en zelfs opa omgaat tijdens deze periode, weet Patty Stenger genadeloos treffend op te schrijven. Ideaal voor tijdens mijn vlucht òf als zondagmiddagboek.

 

Vintage – Patty Stenger – Uitgeverij De Geus – €19,99/e-book €11,99

 

Over wat ik tijdens deze Amerikaanse trip verder bij me heb in mijn digitale boekendoos volgende week meer.

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs