De 6 beste Dolomieten-tips voor niet-skiërs

Oké dan. Ik ga het een keer proberen. In de winter, in de zomer… we zullen zien. Alleen sla ik die skiliften even over. Brrr. Dan maar die saaie bus. Ik geef de tips vast door, voor wie toevallig eerder gaat. De Dolomieten volgens zus, die gelukkig net als ik van lekker eten houdt:

 

Val Gardena, in de Dolomieten bestaat uit een aaneenschakeling van dorpen, verbonden door een goede bus/ski-busverbinding. Dus je kunt er veel dingen doen. Ook als je niet skiet. En als je van Italië houdt, MOET je ook dat een keer zien. Er worden drie talen gesproken: Italiaans, Ladenisch en Duits. Alle dorpen hebben twee namen de Ladin (= de Italiaanse) en Duitse (nou ja…Süd Tirolische)

 

6 top-tips

1. Shoppen in Ortisei/St. Ulrich. Er zijn daar volop heerlijke delicatessenwinkels, waar ik altijd gedroogde funghi porcini (= gedroogd eekhoorntjesbrood) koop. Ze hebben alle soorten grappa en goede wijn uit de Alto Adige (Tramin en Blauburgunder) en natuurlijk fantastisch houtsnijwerk, van kerstboomballen tot levensgrote beelden. Verder grootmoeders borduurwerk op tafellakens en servetten waar je maar kijkt. En de allernieuwste mode voor skiërs en chique après-skiërs.

 

2. Vanuit Ortisei ga je met een soort gondellift de Alpe Siusi/Seiseralm op. Prachtige uitzicht, maar dat is niet alles, je geniet bij Hotel Icaro van een heerlijke lunch met een overweldigende ‘natuurbeleving’. Je kunt als er genoeg sneeuw ligt met een arrenslee daar. Eigenlijk is er altijd genoeg sneeuw, omdat ze het daar gewoon maken.

 

3. Vanuit Ortisei loop je naar het Annatal en dan door naar het gelijknamige restaurant Annatal. Daar is namelijk altijd zon. En je zit er ook uit de wind. De lunch daar is super, ze hebben bijvoorbeeld: gnocchi spinat, antipasti en kaiserschmarrn.

 

4. Naar St Cristina moet je ook even gaan, dat is tien kilometer van Ortisei. Daar de stoeltjeslift naar Monte Pana zoeken en weer genieten van de prachtige natuur. En dan ook meteen de speciale bus nemen naar Saltria. Er mogen daar geen auto’s rijden. Je komt dan door het mooie nationaal park /World Natural Heritage. Je kunt ook iets verder gaan dan Saltria, dan sta je onderaan de Alpe Siusi /Seiser Alm. Leuk om van daaruit terug te wandelen. Je kunt natuurlijk ook gewoon weer met de bus terug.

 

5. Selva (Wolkenstein)! Bezoek Freina, het beste restaurant daar. Het ligt onder aan de piste die van de Champinoi komt. Er staat wel een soort net tussen de piste en het terras zodat je vrij bent van skiërs die naar binnen suizen.

 

6. Buiten Val Gardena zijn Bolzano en Trento, als dichtstbijzijnde grote steden, zeker een bezoek waard. Er is een goede busverbinding naar Bolzano en daar ga je verder per trein naar Trento. Al een leuke dagreis op zich.

 

Veel plezier!

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs