Doe jij ook mee met het Groot Dictee?

 

Heb jij weleens meegedaan met het Groot Dictee der Nederlandse Taal? En, hoeveel fouten had je? Eerlijk zeggen!

 

Het eerste jaar dat het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd uitgezonden was in 1990. Ik was altijd best goed in Nederlands op school dus ik dacht dat het een makkie zou zijn. Toen Philip Freriks de tekst voorlas en ik driftig mee zat te schrijven, dacht ik dat ik hooguit zes foutjes zou hebben.

 

Nou, dat viel tegen. Het waren er drieëndertig! Foutloos schrijven was dus moeilijker dan ik dacht.

 

En zeg nou zelf: schrijf je apekool of apenkool? En heeft het meervoud van zwezerik nu een enkele of dubbele k? 

 

In 2017 verdween het programma van de buis. Er waren te weinig kijkers en dat was ook niet zo gek, want de tekst van het dictee was de laatste jaren wel erg vergezocht. Het was meer een ‘wedstrijdje wie kent de meeste ingewikkelde woorden’ zoals kladderadatsch, conciliatie en krambamboeli.

 

Radio1-presentator Frits Spits, mijn favoriete leraar Nederlands, vindt dat je de spelling van het Nederlands niet moeilijker moet maken dan het al is. Dus toen hij twee jaar geleden het dictee in ere herstelde was het weer zoals vanouds: meeschrijven en hopen dat je niet al te veel foutjes zou maken.

 

Aanstaande zaterdag presenteert hij volledig coronaproof vanuit de radiostudio van De Taalstaat de 2020-editie. Gerdi Verbeet leest de tekst van het dictee voor en onder andere programmamaker Catherine Keyl en schrijfster Manon Uphoff doen mee voor de eeuwige roem.

 

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt tussen 11.00 en 13.00 uur uitgezonden op NPO Radio 1. Zou het przewalskipaard er weer inzitten? Was dat nou met een hoofdletter of niet? En hoe zat het ook alweer met ‘t kofschip? Ik ben opeens heel blij dat Madeleen, onze eindredacteur, meekijkt als ik m’n stukkies zit te tikken.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit