Doe het dan niet, dommerdjes!

 

Vroeger gingen mensen veel verkrampter met seks om, maar oma Wieke vraagt zich af of het nu zoveel beter is, met al dat gefotografeer met die mobieltjes.

 

Zondagmiddag op de boerderij van mijn opa, in 1941. Volle bak in de keuken. Opa, oma, de nog thuis wonende volwassen kinderen, onder wie mijn vader, knechten en meiden zaten aan tafel. Nadat opa een stukje uit de Bijbel had voorgelezen, was er weer ruimte voor gelach en geklets. Mijn ouders hadden verkering, maar verloofd kon je ze nog niet noemen. Mijn moeder had op die bewuste zondag huisarrest.
En toen: een klap en knarsende remmen. Mijn andere opa stoof briesend in zijn oude auto het tuinpad op en reed per ongeluk de grote schuurdeur kapot. Waarmee zijn hele missie op de tocht kwam te staan. Iedereen stormde naar buiten. Andere opa was boos, omdat mijn vader bedenkelijke brieven aan mijn moeder had geschreven. Andere oma, niet gehinderd door het briefgeheim en respect voor haar dochter, had ze gelezen. En daarom kwam andere opa verhaal halen op de boerderij. Bah, die boerenjongen met zijn stoute brieven! Opa en oma Biesheuvel zaten er totaal niet mee. Hoezo stout?
Wat stond er dan helemaal in? Voorlichting. Want mijn moeder had geen idee wat er zoal kwam kijken bij seksueel verkeer. Een van mijn tantes dacht als bruid dat kinderen uit je navel kwamen. Mijn vader vond dat niet kunnen. Hij was opgegroeid tussen parend en barend vee. Hem hoefde je echt niets uit te leggen. Enfin, andere opa droop onverrichterzake af, na een schikking te hebben getroffen over de kapotte schuurdeur. Over de brieven werd nooit meer gepraat.

 

Bah, die boerenjongen met
z’n stoute brieven

 

Wat gingen mensen toen verkrampt om met seks. Maar is het nu zoveel beter? Al dat gefotografeer met mobieltjes. Het hele naakte hebben en houden gaat het internet op, als jongeren niet oppassen. En dan janken als dat toch gebeurt. Depressies, pesterijen en nog erger. Doe het dan niet, dommerdjes! Heb seks, prima ! Graag beschermd, maar leg de details niet zodanig vast dat de hele wereld er straks – tegen jouw wil – van mee kan genieten.
Je kunt natuurlijk als ouder van zo’n digitaal misbruikt kind je auto pakken en de garagedeur van de ouders van het ex/vriendje van je dochter aan gort rijden. Beter van niet. Druk je kinderen liever op het hart dat ze aan die achterlijke flauwekul niet mee moeten doen. Waarschuw ze voor de gevolgen. Als het plaatje is verzonden, kan het een verschrikkelijk eigen leven gaan leiden. Een beetje meer eerbied hebben voor je eigen lichaam kan geen kwaad. Zo. Dit moest deze oma even kwijt. 

 

 

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.

 
witte-balk-met-bol-wieke