Docuserie Jeffrey Epstein staat nu op Netflix

 

Een must-see noemde ik het al zo’n twee weekjes geleden en daar blijf ik bij.

 

Misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je op deze zonnige woensdag even Netflix aanzet, maar geloof me: je wilt deze zien. De docu over Jeffrey Epstein, Filthy Rich, staat sinds vanochtend online. Heb je zoiets van ‘liever niet, ik heb echt een gigantische hekel aan die Epstein’? Mooi. Ik ook. De makers ook. Iedereen met meer dan één hersencel ook. De docu geeft een gedetailleerd beeld van hoe Epstein te werk ging, hoe bizar hij zijn slachtoffers ronselde en hoe dat jarenlang zo doorging. Maar het allerbelangrijkste: de slachtoffers zelf hebben de hoofdrol in deze vierdelige docuserie. Die krijgen eindelijk een gezicht en een podium om echt hun verhaal te doen. Kijken dus.

 

Natuurlijk was er al het één en ander bekend: Jeffrey Epstein ronselde minderjarige meisjes. Daar gebruikte hij BFF Ghislaine Maxwell vooral voor. Maar hoe uitgekookt en smerig hij dit allemaal écht aanpakte was nog niet bekend. Daar duikt Netflix volledig op in: Epstein woonde destijds in Florida waar hij minderjarige meisjes hem massages liet geven en waarvan hij er veel misbruikte. Zij werden vervolgens zo onder druk gezet dat ze nieuwe meisjes voor hem moesten ronselen en daar kregen ze vervolgens tweehonderd euro voor.

 

Kan niet door de beugel toch? Sowieso niet. Vond ook de politie hoor, die genoeg bewijs verzamelde om hem te veroordelen. Levenslange straf? Welnee joh, in 2008 hoefde hij maar 18 maanden te zitten en was hij erna weer een vrije vogel die gerust doorging met dezelfde praktijken. Saillant detail: hij sloot een deal met de aanklager (Alex Acosta) waardoor hij er makkelijk vanaf kwam. Diezelfde aanklager werd later minister onder de huidige POTUS Trump. Soort zoekt soort?

 

De docuserie laat ook goed zien met hoeveel je wegkomt in Amerika (al zal dit wel wereldwijd gelden) zolang je maar geld hebt. En dat had Epstein natuurlijk. Maar ook de juiste connecties hebben zal je een heel eind brengen: dat Trump één van zijn maatjes was wist je misschien al. Maar wist je ook dat Bill Clinton tot zijn intimi behoorde? Beide mannen waren er trouwens als de kippen bij om te zeggen dat ze heus niets wisten van zijn praktijken. Nee, natuurlijk… Clinton kende hem wel zo goed dat ze samen tripjes maakten naar Epsteins privé-eiland, maar hier wist hij niks van. Deze docuserie heeft er wel voor gezorgd dat mijn vertrouwen in bekend Amerika tot beneden het nulpunt is gedaald.

 

En tsja, ik ben dus ook echt een sucker voor conspiracy theories, en daar hoort de grote vraag rond Epstein ook bij: is het nou zelfmoord geweest of niet? Noem me zweverig en dom, maar ik geloof echt dat hier veel meer achter zit. Zijn slachtoffers vinden zijn zelfmoord de laatste middelvinger die hij hen kan geven. Zijn straf ontlopen, zijn verantwoording voor zijn daden nooit nemen en een laffe uitweg nemen. Of het nou zelfmoord was of dat er wellicht wat hulp voor is geweest of niet, deze man verdiende het om héél lang weg te rotten achter de tralies.

 

Excuus, niet de meest opbeurende tip vandaag, maar wel de tip waar ik me echt onwijs over kan opwinden en eentje die gegarandeerd in je hoofd gaat zitten. Met veel frustratie en woede, kan ik je alvast vertellen. Long story short: kijken.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer