Dit zijn de pseudoniemen die onze royals gebruiken

 

Omdat jouw 2019 vast net zo druk was als het onze en je misschien wel een stukje gemist hebt: dit is één van onze topscorers van het jaar. Om nog even lekker in te duiken.

 

Je zou toch van koninklijken bloede zijn en incognito door het leven willen gaan. Lastig? Welnee! Je kiest gewoon een schuilnaam en niemand die jou in de gaten heeft.

 

Alexandra Huber is een naam die jou natuurlijk helemaal niks zegt. Toen prinses Alexia op vakantie haar been brak, werd ze onder deze zeer onopvallende naam ingeschreven in het Oostenrijkse ziekenhuis. Zo konden haar ouders met gemak pottenkijkers op afstand houden. De naam Alexandra was natuurlijk niet zo moeilijk te herleiden. Maar Huber? Wie zegt u?
 
Het was niet de eerste keer dat Alexia een pseudoniem gebruikte. Eerder had ze zich voor een wedstrijd onder de naam Alexia Marcela ingeschreven. Marcela is de naam van een van de zussen van haar moeder, koningin Máxima. Deze zus heeft een prachtige B&B op La Estancia Pilpilcura in Bariloche Argentinië, dat eigendom is van het koninklijk paar.
 
Alexia heeft deze truc niet van een vreemde. Weet je nog dat haar vader Willem Alexander in 1986 meedeed aan de Elfstedentocht? Dat had niemand door, tot een slimmerik in de gaten kreeg dat er ook een W.A. van Buren mee schaatste. Onze koning himself dus.
 
Deze schuilnaam werd ook vaak door zijn oma en overgrootmoeder gebruikt. Juliana en Wilhelmina reserveerden hun tafeltje in een restaurant het liefst onder de naam Van Buren. Buren is een plaatsje in Gelderlanden is nauw verbonden met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde hier namelijk in 1551 met Anna van Buren, zijn eerste echtgenote.
 
Maar het Britse koningshuis kan er ook wat van. William en Kate reserveren bij voorkeur hun avondje uit onder de naam Smith. (What’s in a name?) Een van de meest voorkomende achternamen in Engeland. Niet zo origineel maar uiterst effectief toch? Jammer genoeg vallen ze toch een beetje op omdat ze hun entourage aan beveiliging ook mee op sleeptouw moeten nemen.
 
Daar heeft deze mevrouw Smit gelukkig geen last van als ze een avondje met haar meneer op stap gaat. Maar toch lijkt het me hilarisch om zelf ook een keertje onder zo’n pseudoniem uit eten te gaan. Misschien gebruik ik de volgende keer wel ‘Kate Middleton’ of ‘Meghan Markle’. Moet je zien hoe ze dan reageren aan de telefoon. Lachen!
 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit