Dit zijn de nieuwe regels in de grootste Europese wintersportgebieden

 

 

Nu de coronacijfers in Europa weer omhoogschieten veranderen de maatregelen ook met de dag. Lastig als je een wintersportvakantie wil boeken, dus ik heb de regels voor je op een rijtje gezet…

 

 

 

Normaal gesproken is dit de periode waarin we massaal onze wintersportvakanties boeken. Vanwege de pandemie waren bijna alle gebieden vorig jaar voor buitenlandse gasten gesloten en kon je eigenlijk nergens terecht. Maar nu willen de grote Europese wintersportgebieden toch proberen om het seizoen open te houden, mits je je aan een aantal strenge maatregelen houdt.

 

In Oostenrijk is deze week de zogenaamde 2G-regel ingegaan, wat inhoudt dat alleen gevaccineerden en mensen die in de afgelopen zes maanden van corona zijn genezen toegang hebben tot skiliften, horecazaken, kappers en musea. Met alleen een negatieve PCR-test mag je er niet in, en overtreed je deze regel dan krijg je een boete van 500 euro.
Tot 6 december mag je naar binnen met één vaccinatie en een negatieve test. En tot 3 januari wordt een Janssen-prik nog als een volledige vaccinatie gezien, maar daarna ook niet meer. Dat betekent dat je na die datum alleen nog maar met een tweede boosterprik toegang krijgt. Na 6 december mag je vaccinatie niet ouder zijn dan 9 maanden want alleen dan krijg je de Grüne Pass voor toegang. Anders moet je toch echt een derde prik hebben gekregen. Buiten de verplichte skihelm moet je in de afgesloten skiliften ook het speciale medische FFP2-masker op. Een wegwerp- of stoffen kapje is niet voldoende.

 

Voorlopig mag je in Frankrijk en Zwitserland ook ergens naar binnen als je een negatieve PCR-test kan laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Maar in Zwitserland moet je je vier tot zeven dagen na aankomst op eigen kosten nogmaals laten testen. Uiteraard ben je ook welkom met de QR-code waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd of hersteld bent.

 

Als je in Italië op vakantie wil dan moet je bij de grens je QR-code laten zien of een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 48 uur. Dat geldt ook als je met de skiliften mee wil of naar een restaurant of hotel gaat. Dus dat wordt regelmatig testen als je niet gevaccineerd bent.

 

Net als in Oostenrijk is het dragen van het FFP2-mondkapje in veel skiliften verplicht. De wegwerp- of stoffen kapjes zijn niet toegestaan.

 

Wil je meer weten over de wijzigingen in de reisadviezen kijk dan even op Rijksoverheid.nl.

 

Bron: Radar

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit