Dit zijn de beste huis-tuin-en-keukentips tegen de hitte

 

Voor wie geen airco in huis heeft maar toch op zoek is naar verkoeling heb ik de beste huis-tuin-en-keukentips voor je op een rijtje gezet.

 

 

 

Ik zit hier nog net niet in mijn ondergoed te tikken want een werkkamer op het zuiden blijkt niet echt een goed idee tijdens een hittegolf. Maar omdat ik een hekel heb aan werken of slapen in de airco heb ik de beste huis- tuin-en-keukentips voor je op een rijtje gezet die net zo goed zorgen voor verkoeling en ook nog eens een stuk goedkoper en milieuvriendelijker zijn. Oma wist wel raad met die hitte…

 

Zet een plantenspuit met water op je bureau of je nachtkastje. Als je af en toe de huid van je polsen, nek, ellenbogen of je knieholte sprayt voel je je meteen een stuk frisser.

 

Koop in de dierenwinkel een koelmat. Want wat werkt voor je hond of kat, werkt ook voor jou! Heerlijk koel om op te zitten of in je bed te leggen als je gaat slapen. Dit ding zorgt ervoor dat je niet meer ligt te woelen omdat je het zo warm hebt. Of leg je kussen in de vriezer, dat is ook meteen een prima manier om van huisstofmijt af te komen.

 

Zet een bak met ijsklontjes voor de ventilator zodat die de koude lucht door de kamer blaast. Zet ‘m wel uit als je gaat slapen want een hele nacht in de luchtstroom van de ventilator liggen droogt je huid uit. Je kunt er zelfs een snotneus van krijgen, door het huisstof en pollen die mee door de lucht vliegen.

 

Dip je voeten af en toe in een teiltje met lauw water. Dat werkt veel beter dan een koude douche, want door de kou vernauwen je vaten juist en krijg je het nog warmer. Of houd je handen en polsen even onder de koude kraan. Daar lopen je slagaderen en die vernauwen zich onder het koude water juist niet. Je voelt je meteen een stuk beter.

 

Van zwaar tafelen krijg je het warm en je slaapt er slechter van. Beter is het om een salade of een soepje klaar te maken.

 

Drink minimaal 1 keer per uur, ook als je geen dorst hebt, en minstens 2 liter water op een dag. Heb je een hekel aan dat vele drinken? Dan kun ook lekker fruit eten waar veel vocht in zit zoals aardbeien, mango, blauwe bessen of, je raadt het al, watermeloen. Of neem een kopje thee. Je gelooft het misschien niet, maar het helpt wel degelijk als je het erg warm hebt omdat je van die warme thee extra gaat zweten.

 

Het oude vertrouwde koude washandje doet nog altijd wonderen, easypeasy en groots effect!

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit