Dit zegt de kleur van de eidooier over het ei

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Dit zegt de kleur van de eidooier over het ei.

 

 

Als het op eieren aankomt zijn er genoeg tips en tricks waaraan je kunt zien of je een goed eitje te pakken hebt of dat je ‘m beter kunt laten liggen. Niet alleen de buitenkant van een ei kan veelzeggend zijn, ook door wat er in de schaal zit uitvoerig te bestuderen, kun je heel wat te weten komen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de kleur van een eidooier verschillend is per ei?

 

Nog steeds zijn er een hoop mensen die denken dat een vol donker-oranje gekleurde dooier lekkerder en gezonder is dan een gele dooier. We kunnen je meteen vertellen dat dit klinkklare onzin is. De hoeveelheid proteïne en vet in beide dooiers is namelijk vrijwel evenveel en de smaak zal nagenoeg hetzelfde zijn.

 

Gevarieerd dieet
De kleur van de dooier wordt bepaald door wat de kip eet. De meeste kippen eten vooral veel granen, zoals tarwe en gerst, maar ook mais. Kippen die naast granen ook insecten en verschillende soorten gewassen eten leggen eieren met meer oranje gekleurde dooier. Dat komt door het stofje carotenoïde, een natuurlijke kleurstof die bijvoorbeeld ook voorkomt in wortels en tomaten. Hoe meer een kip eten met dit stofje eet, hoe donkerder de kleur van de dooier wordt.

 

Even lekker
Aan de dooier kun je dus alleen te weten komen wat de kip heeft gegeten, maar zoals eerder gezegd zegt het niets over de voedingswaarde van een ei en ook niet of het wel of geen blij eitje is.  Elke eidooier bevat genoeg vitamine A, D, E en K, choline (een wateroplosbare voedingsstof die door het lichaam kan worden aangemaakt) en omega-3 vetzuren. En zo’n geel ei is echt even lekker als een oranje, en omgekeerd, net als bruine en witte eieren!

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav