Dit wist je nog niet van Disney’s Encanto

 

 

There’s a new kid in town en volgens mij ben ik weer de spuit elf die het allemaal als laatste doorheeft.

 

 

 

Want zo ongeveer heel de wereld is fan van Encanto, de nieuwe Disneyfilm die nu op Disney+ te zien is, en ik ben er weer te laat bij. Nu moet ik ook wel eerlijk toegeven dat ik Disney de laatste jaren minder meepak dan voorheen. Dat had vooral te maken met de live action films die niet helemaal (oké, totaal niet) de magie van hun originele varianten wisten te bereiken. En nu komt er ook nog eens een live action film van De Aristokatten? Dat kan toch niet goed gaan met al die katten? Sowieso is mijn kat niet gescout dus dat is al een groot minpunt.

 

Goed, ik dwaal af. Encanto is dus echt een monsterhit geworden, dus ik vond het hoog tijd om even in deze film te duiken met wat leuke feitjes.

 

1. Het nummer We Don’t Talk About Bruno heeft Let It Go verslagen
Eh, excuse me? Ja, echt waar: momenteel staat dit nummer op de eerste plek in de Billboard Hot 100 (oftewel de Amerikaanse hitlijst), en Let It Go redde het maar tot nummer vijf. Moet ik wel even een kanttekening bij plaatsen, want toen Let It Go nogal een dingetje was (in 2014), was Spotify dat nog niet. Ik vermoed dat Frozen anders nog steeds ongeslagen zou zijn.

 

2. Een unicum: het personage van Mirabel is de allereerste ‘hoofdrol’ die een bril draagt
Nou, dat werd dan ook wel eens tijd, toch?

 

3. Bruno is niet te zien op de filmposters
Dat We Don’t Talk About Bruno hebben ze dus nogal letterlijk genomen.

 

4. Encanto is de eerste Disneyfilm die volledig draait om Latinx-personages
Nou, ook dat werd wel eens tijd, toch?

 

5. Doordat Lin-Manuel Miranda We Don’t Talk About Bruno in zijn eentje heeft geschreven, heeft hij ook iets bijzonders op zijn naam gekregen
Deze eeuw zijn er namelijk maar veertien nummers op de eerste plek beland die door één persoon zijn geschreven — Lin-Manuel Miranda is dus die veertiende.

 

6. Ook therapeuten zijn fan van Encanto
De film wordt geroemd om de manier dat er met trauma en verwerking wordt omgegaan, en omdat er eindelijk een Disneyfilm is met Latinx-hoofdpersonen. ‘Eerste generatie immigranten hebben eindelijk een film waarin ze zichzelf kunnen herkennen en ervaringen uit de film en de soundtrack. Ook gebruiken ze de film Encanto om dingen te zeggen die ze anders niet zouden kunnen.’

 

 

Beeld: Disney+

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer