De serie over Pam & Tommy

 

 

Hoe de sekstape haar leven besmeurde.

 

 

 

Er gaat een sekstape van mij rond dus ik besta, lijkt de hedendaagse versie van Sartres ‘je pense donc je suis’. Maar geloof me, hoe ‘exposed’ je in het echte leven ook mag zijn, een sekstape waarin je je intiemste momenten beleeft wil je graag voor jezelf houden. Dat geldt ook voor Pamela Anderson, die als een van de meest sexy vrouwen ooit geboren en meermalig covermodel van Playboy ineens haar meest privémoment de wereld over zag vliegen. En dat was nog pre-Twitter en Instagram, kun je nagaan wat een moeite mensen deden om die tape te zien te krijgen.

 

Hoe zat het ook alweer?

 

Pamela was razend, horendol, head to toe verliefd op Mötley Crüe-drummer Tommy Lee. Een duo geschapen in de hemel, zo leek het. Twee mensen die hun glas nog een keer bijhielden toen testosteron werd bijgeschonken, twee mensen die niet weten dat een lichtknop ook dient om een lampje uit te doen en die een bar vooral zien om er op te dansen in plaats van er aan te zitten. Die twee dus, die gingen door het leven als twee Maagdenburger halve bollen (dat is een natuurkundig fenomeen waarbij twee halve bollen zo hard tegen elkaar aan worden gezogen zodat er in het midden een vacuüm ontstaat). Afijn, ze gingen binnen een minuut trouwen en dat huwelijk werd bezegeld met een, je verwachtte het al, sekstape.

 

Omdat ook Tommy Lee en Pamela zo hun grenzen hebben als het gaat om wat ze willen delen met de mensheid, ging de tape in een kluis. Die zouden ze weer eens tevoorschijn halen om die op een koude, lange winternacht te bekijken en het begrip aha-erlebnis een nieuwe betekenis te geven.

 

Afijn. Tot zover niets aan het handje. Maar toen was er een elektricien die een beetje mot had met Tommy. Iets met een rekening die Tommy niet wilde betalen. Uit wraak dook de elektricien in de kluis (daar was hij blijkbaar vaker geweest vanwege klusjes voor Tommy) en griste daar wat uit, in de hoop Tommy zo aan het betalen te krijgen.

 

Geen idee had hij wat er op die tape stond, maar toen hij hem thuis in zijn videorecorder (ja lieve mensen, zo ging dat vroeger, toen hadden we nog een videorecorder) stopte, dacht hij maar één ding: pure solid gold.

 

Ze besloten de tape te dubben en hem te koop aan te bieden. Voor 59 dollar konden mensen hem kopen en daar ging de tape, de hele wereld over.

 

Pamela Anderson zegt dat de tape haar leven heeft geraakt. Ze was kwetsbaar, ze voelde zich misbruikt. En waar het voor Tommy Lee bijdroeg aan zijn masculiene sexappeal, schoot bij haar de sletfactor naar de rode regionen. Ze heeft het niet ten goede kunnen keren en wil er nog steeds niets mee te maken hebben. Ook met deze serie niet, al had ze daar financieel best een slaatje uit kunnen slaan. Er is een Pamela voor de sekstape en een Pamela na. Een Pamela die in Canada woont en die zich het liefst bezighoudt met literatuur en kunst.

 

De serie wordt bejubeld en geprezen. Rolling Stone Magazine: ‘Een scherpe, grappige en aangrijpende herbestudering van een gebeurtenis die ooit een makkelijke punchline was.’

 

Voor Pamela Anderson is het weer een pijnlijke herinnering aan iets waarvan ze hoopte dat er inmiddels een dikke deken over was gegooid.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach