Dit wil je niet missen: de wonderlijk mooie Fabrique des Lumières

 

Ik mocht naar de opening van Fabrique des Lumières in Amsterdam. En dat een puber hier zelfs enthousiast over is, dat zegt toch wel iets.

 

 

 

Ze was met vriendinnen in Parijs toen mijn dochter me opeens appte dat ze zoiets gaafs had gezien: een ‘superstrakke’ digitale expositie van Van Gogh. Alsof ze zelf in zijn schilderijen liep. Dat mijn pubertje uit zichzelf een museum bezocht vond ik al wat, maar dat ze er ook nog eens enthousiast over was maakte het extra bijzonder.

 

 

Die bijzondere tentoonstelling was van Atelier des Lumières en trok al meer dan drie miljoen bezoekers. Een enorm succes dus, zo succesvol dat ie inmiddels ook in Dubai, New York en Seoul te zien is. Amsterdam kon natuurlijk niet achterblijven, dus deze week ging de expositie met haar toffe state-of-the-art technologie in de Westergasfabriek open.

 

 

In deze Fabrique des Lumières loop je als het ware dwars door de schilderijen van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt heen. Zo’n wonderlijk mooie explosie van kleur dat je gewoon niet weet waar je kijken moet. Van de vloer tot aan het plafond, overal zie je het prachtige werk van deze kunstenaar die wereldberoemd werd met zijn vrouwenportretten en zijn meesterwerk De Kus.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Fabrique des Lumières (@fabriquedeslumieres)

 

Met open mond liep ik een uur lang door de grote hal waar de kunstwerken met 100 videoprojectoren op de tot wel 17 meter hoge muren worden getoond. Een onvergetelijke ervaring. Geen wonder dat mijn puber er zo enthousiast over was.

 

Dus mocht je binnenkort een dagje Amsterdam doen, dan zou ik er zeker naartoe gaan als ik jou was, met of zonder pubers.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit